zondag, 22. februari 2009 - 0:39

Groenendijk blijkt geen wonderdokter

(Elfvoetbal) Hoewel hij er ook maar een paar dagen de tijd voor heeft kregen, is de nieuwe Willem II-trainer Alfons Groenendijk er nog niet in geslaagd de Tilburgse club op de rails te krijgen. Zijn elftal werd zaterdag in Friesland door sc Heerenveen op alle fronten afgetroefd: 3-1.

De Brabanders mochten hun handjes nog dichtknijpen met die uitslag, want die had hoger kunnen uitvallen als Heerenveen efficiënter met de kansen was omgesprongen. Paulo Henrique, Kristian Bak Nielsen en Roy Beerens waren de doelpuntenmakers voor Heerenveen. Invaller Mohamed Messoudi scoorde in de slotfase voor Willem II.

Nadat Andries Jonker deze week te kennen gaf zijn werkzaamheden als hoofdtrainer niet te kunnen combineren met het technisch directeurschap, besloot de leiding van Willem II unaniem assistent-trainer Groenendijk naar voren te schuiven als nieuwe hoofdverantwoordelijke. Omdat Willem II door een onthutsend zwakke reeks in 2009 slechts één punt had behaald, voelde de nieuwe trainer zich in zijn eerste duel genoodzaakt de nodige veranderingen door te voeren. Opvallend was de basisplaats voor de 21-jarige Ronnie Reniers; nog verrassender mag het passeren van Ibrahim Kargbo worden genoemd.

Dat deze ingrepen het effect misten mag een understatement worden genoemd. Heerenveen-trainer Trond Sollied was wat dat betreft succesvoller in het samenstellen van zijn basiself. Hij had weer een plekje ingeruimd voor Paulo Henrique. De beweeglijke Braziliaan maakte de Tilburgse verdediging het leven zuur met zijn individuele acties en doelgerichtheid. Het enige wat op zijn optreden mag worden aangemerkt, is dat hij niet alle kansen benutte. Daar zal het thuispubliek zich echter niet druk om hebben gemaakt, want wat Henrique zo nu en dan uit de hoge hoed toverde was wonderschoon.

Zijn omhaal in de eerste helft was misschien wel het hoogtepunt. Een voorzet van een andere uitblinker, Roy Beerens, promoveerde hij middels een katachtige actie tot een doelpoging. Maikel Aerts, de beste Willem II'er, voorkwam een doelpunt. Dat lukte de doelman eerder in de eerste helft niet, toen Henrique van dichtbij kon binnenkoppen. Daniel Pranjic was de aangever. Na een stormloop van aanvallen, die vaak startten bij Beerens, werd het voor rust ook nog 2-0. Aerts kon nog wel een vrije trap van Pranjic met zijn vingertoppen wegtikken, maar op de voorzet van Elm en de kopbal van Bak Nielsen die daarop volgden was hij kansloos.

De tweede helft was een kopie van de eerste, met Heerenveen vol in de aanval en Willem II dat enkel probeerde tegen te houden. Beerens gaf het startsignaal voor een nieuw offensief. Hij kapte invaller Nuelson Wau uit en schoot verwoestend hard op de paal. Kort daarna weigerden Michel Breuer (na een combinatie met Viktor Elm) en Beerens (schot) de trekker over te halen. De derde treffer voor de thuisploeg kwam er echter alsnog. Die kwam op naam van Beerens, die zijn derde kans wél binnenwerkte. Net als bij de tweede Friese goal kwam de assist op naam van Viktor Elm, die knap doorkopte op de rechtsbuiten. De kleine aanvaller rondde beheerst af met buitenkant rechts.

Dat Willem II via invaller Mohamed Messoudi op de valreep op het scorebord kwam, was slechts goed voor de statistieken. Nieuwbakken trainer Groenendijk heeft nog genoeg werk in de rest van het seizoen, want met vier punten uit de laatste twaalf wedstrijden moeten de Brabanders weer naar beneden kijken.