vrijdag, 31. juli 2009 - 14:50

Grote politieactie voor neppistool

Tilburg

Een melding van een bezorgde burger die waargenomen had dat op de Professor Cobbenhagenlaan een bestuurder van een auto een vuurwapen op de bijrijder had gericht, heeft vanmorgen geleid tot een politieactie in de wijk Wandelbos. Daar werd een 37-jarige Tilburger aangehouden.

Vanmorgen werd omstreeks 07.50 uur door een getuige gemeld dat zij gezien had dat bij een verkeerslicht in een auto een bestuurder ''een geweer' tegen de bijrijder hield.

De meldster noteerde het kenteken en merk van de auto. De politie nam de melding direct serieus. De auto werd even later aangetroffen voor een woning in de wijk Wandelbos.

Daar bleek ook de te naamgestelde van de auto te wonen. Er werd rekening met een gijzeling gehouden en in overleg met de Officier van Justitie werd besloten op te treden.

Een agent in burger, gevolgd door geüniformeerde collega's, belde bij de bewoner aan die vervolgens werd aangehouden. Er werden in de woning geen onregelmatigheden aangetroffen. In de auto vonden de agenten een speelgoedpistool.

Nader onderzoek leverde op dat de aangehouden man zijn kinderen met de auto naar school had gebracht. De kinderen hadden, zo verklaart hij, in de auto met een speelgoedpistool gezwaaid. Vermoedelijk is door het feit dat de auto getinte ruiten heeft, bij de meldster de indruk ontstaan dat de bestuurder met het pistool zwaaide.

Het zilverkleurige speelgoedpistool dat in de auto werd aangetroffen is een echt speelgoedwapen en is niet voor afdreiging geschikt. Het bezit daarvan is dan ook niet strafbaar.

De geschrokken aangehouden man verklaarde aan het bureau, nadat hem de zaak was uitgelegd, begrip te hebben voor de politieactie. Wel vond hij het vervelend dat hij voor de buurt als 'crimineel' werd afgevoerd.

Daarom is besloten om in samenwerking met de wijkagent de buurtbewoners over de ware toedracht te informeren. De Tilburgse politie neemt melding van (dreiging met) vuurwapens zeer serieus. In dit geval werd rekening gehouden met een mogelijke gijzeling. Vandaar dat tot een inval in de woning werd besloten.

De politie werkt in Tilburg nauw met de gemeente samen om het bezit van nepwapens terug te dringen. Hoewel in deze zaak het feitelijk om een echt
speelgoedpistool gaat is dit pas achteraf vast te stellen en moeten dergelijke meldingen altijd serieus worden opgepakt. De politie raadt dan ook af om kinderen in de auto met speelgoedpistolen te laten spelen.
Provincie:
Tag(s):