vrijdag, 18. december 2009 - 15:32

Haagse rechtbank wijst eis Julio P. af

Den Haag

Vrijdag 18 december heeft de rechtbank Den Haag de eis van Julio P. afgewezen om de Staat opdracht te geven over te gaan tot vervolging van P. in Nederland en Spanje te vragen om zijn uitlevering.

'Onjuist zijn de suggesties in verschillende publicaties en uitlatingen dat een aantal getuigenverklaringen onwaarheden zouden bevatten en dat er ontlastend materiaal zou zijn aangetroffen in de in beslag genomen logboeken', meldt de rechtbank vrijdag.

P. wordt verdacht van gedwongen verdwijningen die zijn gepleegd in Argentinië, tegen Argentijnse slachtoffers, met Argentijnse mededaders, op een tijdstip dat hij uitsluitend de Argentijnse en nog niet de Nederlandse nationaliteit had.Gelet op de belangen van slachtoffers en nabestaanden in Argentinië vindt het OM het passend als P. wordt berecht in Argentinië.

Op 22 september is de Argentijnse piloot Julio P. in Spanje aangehouden op verzoek van de Argentijnse autoriteiten. De piloot heeft de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit. Aangezien de aanhouding op verzoek van de Argentijnse autoriteiten plaatsvond en niet in opdracht van het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) kan het OM daarom geen mededelingen doen over de (Argentijnse) zaak waarvoor P. is aangehouden.

Gevonden vuurwapen
In Nederland loopt een apart onderzoek naar mogelijke betrokkenheid van P. bij gedwongen verdwijningen als misdrijf tegen de menselijkheid alsmede naar overtreding van de Wet Wapens en Munitie betreffende een vuurwapen dat is aangetroffen bij de doorzoeking van. In het Nederlandse onderzoek is P. niet aangehouden en is ook nog geen vervolgingsbeslissing genomen.
Provincie:
Tag(s):