donderdag, 26. november 2009 - 11:32

Harlingen had…IJs!

Harlingen

Zoals vele Harlingers die de afgelopen dagen langs de Grote Bredeplaats liepen al konden zien ging het niet goed met de ijsvloer. Na uitval van het aggregaat afgelopen zondagnacht was er door de extreme temperaturen in combinatie met de hevige regenbuien het ijs zover gesmolten dat de ijsmeesters weer enkele lagen water op de baan moesten aanbrengen.

Ondanks de grote inzet van de ijsmeesters uit de gemeente kreeg de vriesinstallatie het niet meer voor elkaar om een goede ijslaag te produceren.

De oorzaak was een samenloop van omstandigheden zo was het ijs afgelopen weekend nog prima berijdbaar. Het vrijwilligersteam had de baan bijna weer op pijl, nog een nachtje vriezen voor een prima baan en de schaatsliefhebbers zouden de volgende dag weer kunnen rijden. Tot overmaat van ramp viel in de nacht van maandag op dinsdag weer het aggregaat uit en al het werk was nogmaals weggesmolten.

Nadat dinsdag de boel weer opgestart was kreeg de vriesinstallatie door de harde wind het niet meer voor elkaar om voldoende ijs op de baan te krijgen. Wind werkt namelijk als een föhn op het ijs. Woensdagmiddag heeft de organisatie na overleg met Ice-World besloten om de stekker eruit te trekken, omdat de weersomstandigheden tot aan het weekend niet zouden veranderen. Daardoor bleef het onduidelijk of er voldoende ijs zou worden aangemaakt. De ijsbaan zou oorspronkelijk tot en met zondag blijven liggen in Harlingen.

Ice- World heeft ter compensatie van al het leed aangeboden om over een paar maanden opnieuw een ijsbaan in Harlingen neer te leggen. Wanneer dit zal plaatsvinden wordt nog via de lokale media bekend gemaakt. Mensen die nog kaartjes in hun bezit hebben kunnen die dan gewoon weer gebruiken.
Provincie:
Tag(s):