zaterdag, 1. augustus 2009 - 10:19

Heerenveen en Roda openen seizoen zonder goals

(Elfvoetbal) SC Heerenveen en Roda JC hebben een teleurstellende eerste wedstrijd van het eredivisieseizoen 2009/2010 op de mat gelegd: 0-0. De Friezen kregen de beste kansen, maar misten creativiteit en geluk. Daardoor waren de Limburgers het gelukkigst met het doelpuntloze gelijkspel.

Beide ploegen tastten af in de beginfase. Hoe sterk is de tegenstander, hoe sterk zijn wijzelf? Daarbij nam Roda een wat meer afwachtende houding aan dan Heerenveen, dat in de eerste helft de gevaarlijkste kansen kreeg. Gerald Sibon testte Bram Castro met een vrije trap, waarna Daryl Janmaat door de verdediging slalomde, maar te weinig kracht over had om de bal over de doellijn te schieten. Davy de Fauw redde. De eerste kans voor Roda, met debutant Mads Junker in de gelederen en zonder de geschorste Hadouir, kwam pas een minuut voor rust, toen Dieter van Tornhout voorlangs kopte uit een corner.

In het tweede bedrijf, dat qua schouwspel vele malen leuker was dan de eerste helft, veranderden de verhoudingen niet. De thuisploeg bepaalde het spel, de bezoekers waren vooral gevaarlijk met counters. Een goal hadden de Friezen zeker verdiend, maar Roy Beerens gleed een voorzet van Michal Papadopulos bij de tweede paal naast en Gerald Sibon zag zijn 'Braziliaanse' solo, afgesloten met een stift, van de lijn worden gehaald door Marcel de Jong. Aan de andere kant werd doelman Brian Vandenbussche - die de geblesseerde Kenny Steppe verving - vooral getest door Boldiszar Bodor. Eerst liet de Belg een gemakkelijk schot glippen, daarna reageerde hij goed toen de Hongaar bij de tweede paal ineens voor hem opdook.

Met Paulo Henrique voor Daryl Janmaat gaf Heerenveen-trainer Trond Sollied het signaal af dat hij voor de winst wilde gaan. Grote kansen leverde dat niet meer op, ook omdat Heerenveen te weinig creativiteit had. De hoge ballen richtings spits Sibon leverden niets meer op, waardoor de eerste competitiewedstrijd van het seizoen in een teleurstellende 0-0 eindigde.