woensdag, 22. april 2009 - 23:06

Heerenveen laat droom Volendam uiteen spatten

(Elfvoetbal) FC Twente, dat zich dinsdag tegen NAC Breda als eerste plaatste voor de finale van de KNVB-beker, treft in de eindstrijd van 17 mei in De Kuip sc Heerenveen als tegenstander. De Friezen wisten in en tegen Volendam met 2-0 te zegevieren.

De neutrale toeschouwer, die wellicht stiekem hoopte op een stuntje van het 'kleine' Volendam, kwam na negentig minuten bedrogen uit. De frivole ploeg van Frans Adelaar, die door het aanvallende spel menig voetbalhart doet smelten, was over negentig minuten voetbal geeneens de mindere van sc Heerenveen. Maar zoals zo vaak in het hedendaagse voetbal gaf het surplus aan kwaliteit uiteindelijk de doorslag.

Heerenveen was na tien minuten op de klok al trefzeker door een doelpunt van Victor Elm. De Zweedse aanvaller liet Volendam-goalie Jeroen Verhoeven kansloos. Het voorbereidende werk kwam op naam van Christian Grindheim. Hij bood zijn ploeggenoot een opgelegde kans, die hij ook wist te verzilveren.

Wie na de vlotte openingstreffer van Heerenveen had gedacht dat de klus voor de bezoekers geklaard was, had het mis. Veerkracht lijkt de laatste weken het credo te zijn bij Volendam en de ploeg van Frans Adelaar liet zich dan ook niet gewillig naar de slachtbank leiden, want nog geen minuut na de openingstreffer van Elm was Gerson Sheotahul dichtbij de gelijkmaker. De aanvaller vond echter de ervaren doelman Hans Vonk op zijn weg.

Heerenveen controleerde de wedstrijd weliswaar, maar wist door de goede tegenstand van Volendam de score in de eerste helft niet verder uit te breiden. De tweede helft bracht de Friezen echter soelaas. Toch moesten de meegereisde Friese fans wachten tot zes minuten voor het einde van de wedstrijd op de 2-0. Danijel Pranjic toonde wederom zijn klasse en stelde de finaleplaats voor Heerenveen veilig.

Arbiter Bjorn Kuipers vertolkte in het duel tussen beide clubs uit de Eredivisie een belangrijke rol. Hij onthield Volendam-speler Dominique van Dijk een strafschop.