zondag, 12. april 2009 - 17:40

Heerenveen overleeft waanzinnige slotfase

(Elfvoetbal) Met betrekkelijk behoudend spel en een 1-0 voorsprong op zak leek Heerenveen lange tijd op weg naar een simpele overwinning op FC Volendam, maar in de krankzinnige slotfase persten de bezoekers er nog een overrompelend offensief uit. Wonder boven wonder misten de Volendammers echter alle kansen op de gelijkmaker en dus won Heerenveen, met enig geluk, de wedstrijd, dankzij een treffer van Viktor Elm in de tweede helft.

Zo boeiend als de tweede helft uiteindelijk zou worden, zo tegenvallend was het duel het eerste bedrijf. De tijd dat Heerenveen met spectaculair spel wekelijks voor een doelpuntenfestijn zorgde ligt alweer een tijd achter ons. Zelfs tegen een ploeg als Volendam hanteren de Friezen tegenwoordig een terughoudende tactiek. De ploeg creëerde dan ook nauwelijks kansen.

De enige goede mogelijkheid voor rust was voor Volendammer Gerson Sheotahul, die de bal opzichtig met beide armen controleerde en zijn schot op de paal uiteen zag spatten.

Afgezien daarvan kende de eerste helft nauwelijks hoogtepunten. Het Heerenveen-publiek kon het matige spel niet waarderen en begon vlak voor rust de eigen ploeg uit te fluiten. Een gefrustreerd ogende Danijel Pranjic reageerde door met enkele woedende gebaren de eigen harde kern hard terecht te wijzen.

Het incident leek zijn uitwerking te hebben, want ondersteund door het nu wel enthousiaste publiek begon Heereenven fel en aanvallend aan het tweede bedrijf. In de 52ste minuut was het raak. Goran Povov speelde met een harde tackle de bal naar Pranjic, die met een tikje opzij Elm bediende. De Zweed rondde koelbloedig af: 1-0.

Volendam weigerde zich echter bij een nederlaag neer te leggen, en bundelde in de slotfase alle krachten voor een ongekend offensief. Zeker vier keer kregen de bezoekers een niet te missen kans, maar net zo veel keren werd de kans wél gemist. Bijvoorbeeld toen Michael Dingsdag a la Jaap van FC Knudde vanaf dertig meter afstand een terugspeelbal naar zijn keeper produceerde, die door Sheotahul werd onderschept, waarna de aanvaller faalde in de afronding. Of de keer dat Melvin Platje en Furdler Narsingh gezamenlijk op het doel van Heerenveen afrenden, maar Platje erin slaagde de bal bij de enige aanwezige Friese verdediger in te leveren.

Heerenveen moest de slag bekopen met een tweede gele kaart voor Danijel Pranic, maar wist de 1-0 tussenstand tot aan het eindsignaal te behouden. Het gevolg was een zure en onverdiende nederlaag voor Volendam, dat zich inmiddels weer de hekkensluiter in de Eredivisie mag noemen.

Als de Volendammers in de overgebleven vier duels echter met dezelfde passie en furie spelen als in de slotfase tegen Heerenveen, dan zou de strijd om degradatie wel eens net zo spannend kunnen worden als de strijd om de landstitel twee seizoenen geleden.