zaterdag, 7. maart 2009 - 23:42

Heerenveen pas in blessuretijd langs Gronings negental

(Elfvoetbal) Zelden zal het vooruitzicht van een gelijkspel tegen rivaal sc Heerenveen zoveel voldoening hebben gegeven aan de fans FC Groningen als zaterdagavond.

De ploeg van Ron Jans kwam na 25 minuten al met tien man te staan en moest een kwartier voor tijd, na wederom een rode kaart, zelfs met negen spelers verder. Desondanks leken de bezoekers er na acht jaar eindelijk in te slagen een punt te punt te pakken in Friesland. Het mocht echter niet zo zijn. In de 93ste minuut volleerde Viktor Elm 2-1 binnen.

Het doelpunt van de Zweedse spits was een passende bekroning op een geweldige wedstrijd, die vanaf begin tot eind spektakel bood. Wellicht gemotiveerd door de slechte historische reeks begon Groningen uitstekend aan de wedstrijd. Met fel spel, een voorwaardse drive en een snelle balcirculatie zetten de bezoekers thusiclub Heerenveen al in de openingsfase onder druk. Bovendien zal Jans met een verborgen glimlach hebben toegekeken toen Danijel Pranjic, topscorer van Heerenveen, al na een kwartier spelen met een liesblessure naar de kant moest.

Tien minuten later zag Jans een van zijn eigen spelers naar de kant komen. Buitenspeler Martijn Meerdink, die al vanaf de aftrap een opgefokte indruk maakte, had kans gezien om in een korte periode twee gele kaarten te verzamelen. Met nog meer dan een uur te spelen zag de situatie er voor Jans plotseling veel minder florisant uit.

Heerenveen, dat tot dat moment de onderliggende partij was geweest, bleek met met een man meer wél in staat om de wedstrijd te domineren. Dat het bij aanvang van de tweede helft nog 0-0 stond was opzienbarend, want het Groningse doel was tot aan de rust het doelwit geweest van talloze schoten, kopballen en volleys. De Braziliaans doelman Luciano was met zijn reflexen echter iedereen de baas. Tot aan de 59ste minuut, toen de kleine doelman zijn armen weliswaar volledig strekte, maar niet bij het geplaatste schot van Christian Grindheim kon: 1-0 voor Heerenveen.

Onmiddelijk zocht het tiental van Groningen, door de omstandigheden gedwongen, de aanval. Met succes. Danny Holla kopte bij de tweede paal een voorzet binnen en zette Groningen daarmee weer op een verdiende gelijke hoogte.

Heerenveen moest derhalve weer opnieuw beginnen, maar zag zich geholpen door een domme actie van Gonzalo Garcia. De aanvaller van Groningen gaf de bal na een fluitsignaal van Wegereef nog een tikje, en moest dat bekopen met zijn tweede geel.

De aard van de slotfase laat zich gemakkelijk raden. Negen Groningers in de eigen zestien, die met alle macht de regen aan voorzetten en het bombardement aan schoten probeerden te parreren. Dat lukte, tot aan de de 93ste minuut.

Ondanks dat Groningen een bewonderenswaardige prestatie afleverde, zal de discussie over welke club zich de beste van het Noorden mag noemen dit seizoen niet meer oplaaien. Heerenveen heeft beide derby's gewonnen en staat inmiddels elf punten voor op FC Groningen. Fans van Groningen zullen echter vooral over Heerenveen spreken als de ploeg met het meeste geluk van het Noorden.