dinsdag, 22. september 2009 - 21:37

Heerhugowaard is klaar voor feestelijke dag met kroonprins

Heerhugowaard

Kroonprins Willem-Alexander opent woensdag 23 september Stad van de Zon in Heerhugowaard, de grootste energieneutrale wijk ter wereld.

Na de officiële opening om 13.00 uur en een (besloten) lunch maakt hij een wandeling door de energiezuinige wijk. Dit zal rond 14.10 uur zijn. De route wordt niet bekendgemaakt.

Bij de officiële opening krijgt de prins assistentie van Bob de Boer, voorzitter van het wijkpanel Stad van de Zon, en Jessy Aay. Zij woont in de wijk en wordt die dag 14 jaar. De locatie is bij De Mediaan, het wijkcentrum in het hart van Stad van de Zon.

Na de opening overhandigt burgemeester Han ter Heegde het eerste exemplaar van het boek ‘Stad van de Zon-reflecties’ aan de Prins. Het boek bestaat uit interviews met mensen die betrokken waren bij de realisatie. De verhalen worden weerspiegeld in foto’s die tonen hoe zonne-energie in de wijk is toegepast.

Energy Games
Ook voor de wijkbewoners wordt het een feestelijke dag. ’s Middags zijn er bij de Hemelboog voor de kinderen van Stad van de Zon Energy Games: allerlei sport- en spelactiviteiten met een relatie naar energie en milieu. Door te fietsen op een hometrainer een eigen sinaasappeltje persen of een smoothie maken op een roeiapparaat.

Er zijn allerlei bal- en bordspellen en waterbakken. Ook Nico met z’n kliko is aanwezig, om iedereen te vermaken met zijn verhalen en trucs en zijn afval. De Energy Games worden in samenwerking met Sport Service Heerhugowaard georganiseerd.

Feest voor de buurt
De gemeente biedt daarnaast de bewoners de gelegenheid om in de eigen buurt/straat een activiteit zoals een barbecue of tapas eten te organiseren. De gemeente stelt een bedrag per persoon beschikbaar. Ruim 1300 volwassenen en 350 kinderen hebben zich aangemeld. In totaal zijn er 41 (groepjes) mensen die in hun straat of buurt of welke vorm dan ook een eetfeest organiseren.

Feestavond Waerdse Tempel
De feestdag wordt ’s avonds afgesloten bij de Waerdse Tempel met een gratis muziekevenement voor alle Heerhugowaarders. Geboekt zijn ‘Evers slaat door ‘ (dj Edwin Evers van Radio 538 met zijn band) en het hier in Heerhugowaard en omstreken bekende Superrr trio met hits uit de jaren ’70, '80 en '90 en de populairste muziek van dit moment. Kaarten zijn nog beschikbaar bij balie 1 in het gemeentehuis.

Symposium en Expo
Naast de festiviteiten vindt op 23 september het symposium Klimaatbestendig Ontwikkelen plaats bij de Waerdse Tempel in Stad van de Zon. Het symposium, vooral bedoeld voor bestuurders, besluitvormers, directies en projectleiders, start om 9.00 uur. Sprekers zijn onder andere minister Cramer van VROM en stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, de geestelijk vader van Stad van de Zon.

’s Middags van 12.30 tot 18.00 uur is er een Expo. Dan zijn er ook workshops over toepassingen van energie op de korte en lange termijn. Er zijn geen kaarten meer verkrijgbaar voor het symposium en de Expo.

Stad van de Zon, ontworpen door stedenbouwkundige Ashok Bhalotra, is de grootste emissieneutrale woonwijk ter wereld. Dat wil zeggen dat er net zoveel duurzame energie wordt opgeleverd als wordt verbruikt. Dit wordt bereikt door de toepassing van zonnepanelen op de daken van energiezuinige woningen en voorzieningen (2,45 MegaWatt) en drie windturbines. De woonwijk is ingebed in het Park van Luna, een recreatiegebied van ruim 177 hectare groot met bos, ecologische zones en een uniek watersysteem.

Gemeente Heerhugowaard werkt sinds 1992 aan Stad van de Zon, de grootste emissieneutrale wijk ter wereld. Dit ambitieuze project is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de partners Bouwfonds Ontwikkeling, Hallokaties C.V., Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Nuon, Provincie Noord-Holland en woningcorporatie Woonwaard Noord-Kennemerland.

De bouw startte in 2004, naar verwachting zijn in 2010 de laatste delen van Stad van de Zon klaar.
Provincie:
Tag(s):