zaterdag, 18. april 2009 - 0:15

Heracles in één helft langs zwak NAC

(Elfvoetbal) Heracles Almelo heeft vrijdagavond uitstekende zaken gedaan in de strijd tegen degradatie. De Almeloërs wonnen, in een uitverkocht Polman-Stadion, met 4-0 van NAC Breda.

Opmerkelijk genoeg vielen alle treffers uit standaardsituaties. Uitgerekend NAC, dat de laatste seizoenen bekend staat om haar uitstekende organisatie en imposante luchtmacht, werd juist op deze punten volledig afgetroefd.

Al na twaalf minuten kwamen de Heraclieden op voorsprong. Een indraaiende vrije trap van spelmaker Ricky van den Bergh werd door doelman Jelle ten Rouwelaar slecht weggewerkt, waarna Jan Wuytens er als de kippen bij was om 1-0 binnen te tikken. Dik tien minuten later was het opnieuw raak. Aanspeelpunt Bas Dost werd door aanvoerder Rob Penders opzichtig naar de grond getrokken. Arbiter Ben Haverkort kon niets anders doen dan de bal op de stip te leggen. Van den Bergh schoot de toegekende strafschop vervolgens onberispelijk binnen.

Wie dacht dat de thuisploeg het rustiger aan ging doen had het mis. Dik tien minuten na de verdubbeling van de score was het Juha Hakola, die met een vrije trap in de korte hoek sluitpost Ten Rouwelaar wist te verrassen.

Niet alleen sportief was het een dramatische avond voor de Brabanders, ook fysiek liep de ploeg van trainer Robert Maaskant averij op. Nog voor de rust moesten Tyrone Loran en Rob Penders het duel staken met een blessure.

Typerend voor de wedstrijd was het één van de kleinste spelers op het veld die in de 41ste minuut de eindstand op 4-0 bepaalde. Een voorzet van Van den Bergh werd door Willie Overtoom van dichtbij in het doel gekopt.

Ook in het tweede bedrijf was NAC geen schim van de ploeg die een week eerder nog uitstekend speelde tegen koploper AZ Alkmaar. De bezoekers mochten zich gelukkig prijzen dat de thuisploeg onzorgvuldig omging met de mogelijkheden. Hierdoor bleef een nog grotere nederlaag de Parel van het Zuiden uiteindelijk bespaard. Dit is dan ook wel het enige positieve dat er vrijdagavond over NAC was te vermelden.

Dankzij de zege stijgt Heracles naar de dertiende plaats. Het gat met rode lantaarndrager FC Volendam bedraagt nu zeven punten. NAC blijft op een zevende stek staan en moet afwachten wat de concurrenten dit weekend gaan doen.