zaterdag, 1. augustus 2009 - 22:18

Heracles klopt landskampioen AZ in knotsgek duel

(Elfvoetbal) Heracles Almelo heeft regerend landskampioen AZ weer even met beide benen op de grond gezet. De ploeg van de jarige trainer Gertjan Verbeek was in de eerste speelronde van het nieuwe seizoen met 3-2 te sterk voor de Alkmaarders.

Al in de eerste minuut brak Moussa Dembélé door aan de rechterkant. De Belgische aanvaller ging neer en leek iets te nadrukkelijk op zoek naar een strafschop, maar kreeg die niet van arbiter Reinold Wiedemeijer. Na vijf minuten werd de equipe van Ronald Koeman opnieuw gevaarlijk. Na een onterecht verkregen hoekschop, genomen door Maarten Martens, kon Kwame Quansah de diagonale inzet van Mounir El Hamdaoui nog net van de doellijn werken.

Heracles ging beter om met de eerste mogelijkheid. Everton zette een aanval op met collega-aanvaller Bas Dost. Na een fraaie schijnbeweging ontving hij de bal terug en werkte hem vanuit een moeilijke hoek achter sluitpost Sergio Romero. AZ probeerde snel op gelijke hoogte te komen en El Hamdaoui kreeg ook de kans om dat te bewerkstelligen na een kwartier spelen, maar hij was niet listig genoeg om de verkeerd stappende defensie van de Tukkers uit te spelen.

De gasten waren weliswaar vaker in balbezit, maar konden aanvallend niet hun stempel op de eerste helft drukken. De thuisploeg kwam nauwelijks in de problemen en zorgde via de omschakeling soms voor lichte dreiging. Zo kreeg Mark-Jan Fledderus een aardige kans uit de tegenaanval nadat Dembélé aan de andere zijde van het veld op de grond was blijven liggen. De linkermiddenvelder dook de ruimte in, maar schoot over. De gasten probeerden het wel, maar Heracles gaf simpelweg geen ruimte weg om combinaties mogelijk te maken. Ook Martens, die knap een solo doorvoerde over de linker achterlijn, maar zijn voorzet geblokt zag worden, kon het verschil niet maken.

Na de rust besloot Koeman een aanvallende wijziging door te voeren. Graziano Pellè verving de teleurstellende Jeremain Lens. Het ging echter al snel weer mis achterin bij de landskampioen. De uitblinkende Fledderus stuurde Willie Overtoom weg, waarna de rappe aanvaller al kappend en draaiend Sébsatien Pocognoli en Stijn Schaars, die elkaar in de weg liepen, uitspeelde en met een rollertje ook de doelman wist te verslaan.

De trainer van AZ besloot met aankoop Pontus Wernbloom opnieuw aan aanvallend ingestelde speler in te brengen voor Niklas Moisander, waardoor het achterin één op één ging spelen. Dit had niet het gewenste effect voor de gasten. Heracles kreeg meer ruimte en had inmiddels meer vertrouwen gekregen op basis van de eerste helft en de snelle verdubbeling na de thee.

Het kon dan ook niet als een grote verrassing worden gezien dat niet AZ, maar Heracles toesloeg. Met een schitterende vrije trap, waarbij Sergio Romero slechts kon toekijken, leidde Fledderus zijn team naar een nog ruimere voorsprong. Na de 3-0 volgde wat nonchalanter spel van de Almeloërs, waardoor de Alkmaarders zich weer wat nadrukkelijker konden laten gelden.

Binnen een minuut brachten Graziano Pellè en El Hamdaoui de spanning plotseling weer helemaal terug. De Italiaan ontving de bal in het strafschopgebied na een hakje van Wernbloom en schoot, nadat hij eerst over de bal heen maaide, bekeken raak. El Hamdaoui werd in stelling gebracht door Maarten Martens, waarna hij de bal in één beweging opnieuw naar de rechterhoek stuurde.

Toch liet Heracles zich niet van de wijs brengen door de twee tegentreffers. Al had het wel geluk dat Wiedemeijer een strafschop voor AZ over het hoofd zag. Wernbloom werd drie minuten voor tijd opzichtig naar het gras getrokken, maar ving bot bij de arbitrage. De irritatie die daarna ontstond, bleek niet van de lucht, want nadat de ingevallen Gill Swerts wederom werd vastgehouden door Quansah, deelde hij een elleboogstoot uit. Dat kwam de Belg op rood te staan.

Maar voor AZ was de gifbeker daarmee nog niet leeg. Ook Pellè kon niet veel later inrukken. De Italiaan schopte uit frustratie zijn tegenstander, nadat Wiedemeijer al gefloten had voor een overtreding. De manschappen van Koeman moesten daardoor met negen spelers verder. Deze klap kwamen de geëmotioneerde bezoekers uiteindelijk niet meer te boven, waardoor de winnaar van het afgelopen seizoen een valse start kende.