donderdag, 17. september 2009 - 15:04

Herdenking Market Garden

Nijmegen

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop houdt op 20 september een toespraak bij de officiële herdenking Market Garden in Nijmegen. Eerder die dag is hij bij meerdere plechtigheden aanwezig.

De herdenking van de grote grond en luchtlandingoperatie Market Garden uit de Tweede Wereldoorlog vindt dit jaar plaats van 17 tot en met 20 september op verschillende plaatsen in Nederland.

De Minister legt ‘s morgens samen met Commandant Landstrijdkrachten Generaal Rob Bertholee en Commandant Luchtstrijdkrachten Jac Jansen en zevenhonderd kinderen uit betrokken gemeenten een krans op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek. De plechtigheid wordt afgesloten met een fly-by van diverse historische vliegtuigen en C-130 Herculessen van de Britse en Amerikaanse luchtmacht. Vervolgens is Van Middelkoop samen met zijn Britse ambtgenoot, Bob Ainsworth, aanwezig bij de heropening van het Airborne Museum. ’s Middags houdt minister Van Middelkoop een toespraak bij de officiële herdenking in Nijmegen. Hier wordt onder de naam '44 Forever Free' gevierd dat het precies 65 jaar geleden is dat de operatie Market Garden leidde tot de bevrijding van de stad Nijmegen. Na de bevrijding in 1944 vervulde Nijmegen de functie van frontstad.

Daarnaast neemt Defensie deel aan en ondersteunt een groot deel van de herdenkingen met militair ceremonieel en demonstraties. Zo vertrekken op zaterdag 19 september ruim 900 parachutisten vanaf vliegbasis Eindhoven voor een paradropping boven de Ginkelse Heide bij Ede. Militairen van 11e Luchtmobiele Brigade en het Korps Commandotroepen, het Britse 2e en 4e Parachutistenbataljon en parachutisten van de Amerikaanse 101ste en 82ste Airborne Division brengen met het herhalen van deze historische sprong een eerbetoon aan de collega’s van toen.

Op zondag 20 september herhalen militairen van 43 Beveiligings en Verkenningseskadron en van 105 Brugcompagnie met rubberboten de historische de oversteek van de Amerikanen over de Waal. De oversteek vindt plaats na de herdenkingsbijeenkomst bij het monument op de Oosterhoutse dijk te Nijmegen.

Vertegenwoordigers van Defensie zullen bovendien deelnemen aan andere herdenkingsdiensten op 18 september (Airborneplein ‘Berenkuil’ te Arnhem), 19 september (Polen-Monument te Driel en Ginkelse Heide te Ede) en op 20 september (monument op de Oosterhoutse dijk te Nijmegen).

Vliegbasis Eindhoven stelt het platform beschikbaar voor zes C-130 Herculessen van de Amerikaanse luchtmacht, drie C-130 Herculessen van de Britse luchtmacht, een C130 Hercules van de Belgische luchtmacht, twee DC-3 Dakota’s en een Spitfire MK IX uit het Verenigd Koninkrijk en een CASA 295 uit Polen. Alle toestellen vertrekken maandag 21 september weer naar hun thuisbasis.
Provincie:
Tag(s):