zondag, 13. december 2009 - 15:38

Hofland in tranen na zege op Heerenveen

Heerenveen

(Elfvoetbal) Voor het eerst sinds 1998 heeft Feyenoord een zege behaald op bezoek bij SC Heerenveen: 0-2. Dat leidde vooral bij Kevin Hofland tot veel emoties. De verdediger stond voor het eerst sinds maart in de basis en scoorde de openingstreffer. Daarna - en ook na afloop van de wedstrijd - vocht Hofland tegen de tranen. Jon Dahl Tomasson scoorde het tweede doelpunt.

In een saaie eerste helft probeerden zowel SC Heerenveen als Feyenoord om de bal in de ploeg te houden. Er werd zeer afwachtend gespeeld en het krijgen van geen tegendoelpunt leek belangrijker te zijn dan het nemen van risico's om de score te openen.

Aan de kant van SC Heerenveen probeerden Michal Papadopulos en Goran Popov om Feyenoord-doelman Rob van Dijk te verschalken, maar zowel de aanvaller als de verdediger faalden in de afwerking. Bij Feyenoord zorgden Stefan Babovic en Georginio Wijnaldum voor gevaar. Ook zij brachten hun ploeg echter niet op voorsprong.

Na rust leken de supporters op de tribunes zich weer op te kunnen maken voor een saai schouwspel. Na ruim een uur besloot Feyenoord echter toch om wat risico te nemen en dat leidde gelijk tot de openingstreffer. Een schot van Leroy Fer werd door SC Heerenveen-doelman Brian Vandenbussche van richting veranderd.

Hofland wist de bal echter alsnog tegen de touwen te werken en rende vervolgens met tranen in zijn ogen naar de bank van Feyenoord, waar hij teammanager Bas van Noortwijk in de armen sprong. De verdediger van de Rotterdammers had voor het eerst dit seizoen een basisplaats.

Via snelle counters probeerde SC Heerenveen om de gelijkmaker te scoren. Oussama Assaidi, Roy Beerens en Popov faalden echter in de afwerking. Vooral Beerens, die zijn inzet door Ron Vlaar op de doellijn gekeerd zag worden, had best mogen scoren voor de ploeg van trainer Jan de Jonge.

Feyenoord probeerde zich staande te houden in de tweede helft. Zo'n tien minuten voor het eindsignaal verdubbelde Tomasson de score met een uitgekiende lob over doelman Vandenbussche. De Deense topscorer van Feyenoord schroefde zijn doelpuntentotaal van dit seizoen op tot zeven.

Vlak voor het eindsignaal kreeg invaller Roy Makaay nog een levensgrote kans om de score op 0-3 te zetten. De aanvaller liep recht op het doel af van SC Heerenveen. Toch lukte het de oud-speler van Bayern München niet om de bal tussen de palen te krijgen. Hij schoot ver over het doel van de Friezen. Het bleef uiteindelijk bij 0-2.

Door de overwinning blijft Feyenoord druk zetten op Ajax. De Rotterdammers staan op een vierde plaats met 34 punten uit zeventien wedstrijden. SC Heerenveen bezet de twaalfde plaats met zeventien punten uit evenzoveel duels.