vrijdag, 30. oktober 2009 - 12:09

Hoogste aantal overnachtingen in Utrechtse recreatievaart ooit

Utrecht

Het vaarseizoen 2009 loopt ten einde. Hoewel het aantal passerende boten dit jaar gemiddeld bleef, had Utrecht nog nooit zoveel overnachtingen van waterrecreanten; een stijging van zestien procent ten opzichte van 2008.

Een verklaring hiervoor is de aanleg van elektriciteitsaansluitingen bij de ligplaatsen. Hierdoor kunnen bezoekers hun elektrische voorzieningen op de boot, zoals tv, keukenapparatuur en boiler, langer blijven gebruiken. Zondag 1 november sluit het vaarseizoen officieel voor vijf maanden en is alleen nog doorvaart op aanvraag mogelijk.

Dit jaar telde Utrecht 3194 overnachtingen van waterrecreanten. Dat is een stijging van ruim 16% ten opzichte van 2673 overnachtingen in 2008 en is het hoogste aantal ooit in Utrecht. Het aantal doorvaarders was dit jaar 7700. Dat is meer dan in 2008 (7463), maar minder dan in 2007 (7900) en de jaren daarvoor.

Meer dan honderd ligplaatsen
Utrecht heeft meer dan honderd ligplaatsen voor de recreatievaart. Op deze plaatsen mag een boot maximaal 72 uur aaneengesloten aanmeren. De ligplaatsen zijn geschikt voor elk type recreatievaartuig tot 22 meter (maximale diepgang 1.30 meter, hoogte 3.25 meter = doorvaarthoogte Oudegracht). De plaatsen bevinden zich in de Stadsbuitengracht aan het Pelmolenplantsoen en bij de Weerdsluis. Op deze twee locaties zijn douches en toiletten aanwezig en sinds dit jaar dus per ligplaats een elektriciteitsaansluiting. Deze aansluitingen zorgen voor meer comfort en maken dat passanten langer kunnen blijven. Het stroomgebruik is bij het liggeld inbegrepen en kost niets extra's. De aansluitingen zijn alleen tijdens het vaarseizoen in gebruik.

Utrecht in trek door centrale ligging
Utrecht ligt op de Noord-Zuidvaarroute van Nederland. De Oudegracht is onderdeel van het recreatietourvaartnet Nederland. De waterrecreanten die Utrecht aandoen zijn daarom veel buitenlandse doorvaarders die een 'rondje Nederland te water' maken.
Provincie:
Tag(s):