donderdag, 5. november 2009 - 13:47

Huidklachten door cosmetica? Gewoon melden!

De Bilt

Vanaf vandaag kunnen consumenten huidklachten en andere overgevoeligheidsreacties na het gebruik van cosmetica melden op www.cosmeticaklachten.nl. Om het aantal en de oorzaak van deze klachten te monitoren lanceert het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dit online meldpunt.

Op dit moment is niet duidelijk hoeveel mensen huidklachten of overgevoeligheidsreacties krijgen na het gebruik van cosmetica. Omdat de klachten meestal vanzelf weer verdwijnen, is een bezoek aan een arts of dermatoloog niet altijd nodig. Het is dan ook onduidelijk hoeveel mensen last hebben van cosmetica gerelateerde klachten. Het is belangrijk dat alle klachten centraal via de website gemeld worden, ook de klachten die vanzelf weer verdwijnen.

Cosmeticaproducten die op de huid worden aangebracht of op een andere manier in contact komen met de huid, kunnen soms klachten veroorzaken. Deze klachten variëren van milde huidirritatie tot een allergische reactie. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor bepaalde ingrediënten in cosmeticaproducten. Een gevoeligheid voor een ingrediënt kan ook na verloop van tijd worden ontwikkeld.

Onder cosmetica vallen alle producten die gebruikt worden voor de persoonlijke verzorging. Een breed scala aan producten wordt tot cosmetica gerekend, zoals bad- en doucheproducten, deodorants, geuren, haarverzorging, huidverzorging, make-up, mondverzorging, scheerproducten, zeep en zonnebrandmiddelen.
Categorie:
Tag(s):