woensdag, 6. mei 2009 - 15:10

Identiteit 27 ‘onbekenden’ ereveld Loenen onderzocht

Loenen

De Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog van het Nederlandse Rode Kruis start op 12 mei met een onderzoek naar de identiteit van 27 ‘onbekenden’, die begraven liggen op het ereveld in Loenen. Dit heeft de hulporganisatie woensdag 6 mei bekendgemaakt.

Opgraven
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting, de Bergings- en Identificatiedienst en het Nederlands Forensisch Instituut. Van 12 t/m 14 mei zal de werkgroep de 27 stoffelijke overschotten opgraven om DNA af te nemen.

DNA
Op basis van de DNA-profielen probeert de werkgroep 64 jaar na het einde van de oorlog deze ‘onbekenden’ alsnog te identificeren. Familie van oorlogsvermisten krijgen hierdoor de kans op verwerking van hun verlies.

Werkgroep Vermiste Personen WOII
Veel vermissingszaken uit de Tweede Wereldoorlog zijn nooit opgelost. Samen met de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht, het Korps Landelijke Politie Diensten en diverse deskundigen heeft het Nederlandse Rode Kruis daarom in september 2008 de Werkgroep Vermiste Personen Tweede Wereldoorlog opgericht.

Deze werkgroep doet onderzoek naar zo’n 500 onopgehelderde vermissingszaken uit de Tweede Wereldoorlog, waarvan het vermoeden bestaat dat deze personen op Nederlands grondgebied zijn overleden.

De leden van de werkgroep wisselen kennis en informatie uit om vermisten mogelijk alsnog te kunnen opsporen en te identificeren. Het vinden van een stoffelijk overschot is daarbij zeer belangrijk.

De 27 ‘onbekenden’ op het ereveld in Loenen zijn Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Waalsdorpervlakte zijn gefusilleerd en later zijn begraven op het ereveld in Loenen. Hun identiteit is nooit vastgesteld.
Provincie:
Tag(s):