vrijdag, 27. november 2009 - 10:48

Identiteitfraudeurs 'verdienden' 80.000 euro

Den Haag

Met de aanhouding van vijf verdachten hebben politie en justitie tenminste 53 gevallen van identiteits- en daarmee samenhangende creditcardfraude opgelost. ‘De verdachten wisten met behulp van onder meer gestolen loonstroken en valse identiteitsbewijzen ruim 80.000 euro te ‘verdienen’ ten koste van derden’, meldt de politie vrijdag.

Na een aangifte van oplichting en valsheid in geschrifte begon Bureau Vreemdelingenpolitie van Politie Haaglanden in april 2009 een onderzoek, onder leiding van het Openbaar Ministerie. De betrokken rechercheurs kwamen al snel een verdacht adres op het spoor, waar tijdens een doorzoeking van die woning twee mannen werden aangehouden.

De mannen worden er van verdacht zich op grote schaal schuldig te hebben gemaakt aan identiteits- en creditcardfraude. Gaande het onderzoek kwamen nog drie verdachten in beeld.

Creditcards
Volgens politie en justitie hebben de verdachten met behulp van een valse sleutel of door ‘te hengelen’ – loonstroken en andere persoonlijke post uit brievenbussen van woningen in Den Haag en Maassluis gestolen. Aan de hand van de persoonlijke gegevens van hun slachtoffers produceerden de verdachten valse identiteitsbewijzen.

Gestolen loonstroken
Met de gestolen loonstroken en de valse identiteitsbewijzen vroegen zij vervolgens creditcards aan. De creditcards en bijbehorende pincodes – die per post werden verstuurd – haalden de verdachten op dezelfde manier uit de brievenbussen van de slachtoffers. Hierdoor wisten de gedupeerden vaak niet eens dat er met behulp van hun gegevens gefraudeerd werd.

Illegale vreemdelingen
De verdachten werden aangehouden in de periode juli tot en met oktober 2009. Het gaat om vier mannen en één vrouw (in de leeftijd van 27 tot 49 jaar) uit Den Haag en Maassluis. Drie van hen zijn illegale vreemdelingen, afkomstig uit Nigeria. Drie verdachten, een 31-jarige man en een 27-jarige man en een 49-jarige man, zitten nog steeds vast.

Bij doorzoekingen in woningen van de verdachten werden tientallen gestolen loonstroken en bankafschriften gevonden. Ook nam de politie een aantal creditcards in beslag die met behulp van gestolen loonstroken en valse identiteitsbewijzen waren aangevraagd. Politie en justitie zetten het onderzoek naar de identiteitsfraude voort. Alle slachtoffers in deze zaak zijn schadeloos gesteld door de banken.
Provincie:
Tag(s):