zondag, 1. november 2009 - 15:26

Inbreker tegen de lamp na DNA-hit

Leeuwarden

De politie heeft een 21-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden op verdenking van vier inbraken en de diefstal van een auto. De politie kwam de inbreker op het spoor dankzij een DNA-hit. De inbraken en de diefstal vonden plaats in de maanden mei, juni en juli.

In de nacht van 11 op 12 juli werd de 21-jarige verdachte samen met een 30-jarige plaatsgenoot betrapt bij een poging inbraak bij een horecagelegenheid aan het Groot-Schavernek. Bij de 21-jarige man werd inbrekerswerktuig, waaronder een schroevendraaier, aangetroffen. Het inbrekerswerktuig werd voor nader onderzoek in beslag genomen.

Uit onderzoek van de technische recherche (TR) bleek dat een gedeelte van de schroevendraaier die de 21-jarige verdachte bij zich had, in een deur van het bedrijf was achtergebleven. Tegen beide verdachten werd proces-verbaal opgemaakt. Tijdens het onderzoek gaven de twee toestemming voor afname van DNA celmateriaal. Hierna werden beide mannen weer heengezonden.

Bij een inbraak op 5 mei in een bedrijf aan het Franekereind in Harlingen werd twee keer geprobeerd een kluis te stelen. Deze inbraken mislukten echter. In de nacht van 14 op 15 juni werd in een sportkantine aan de Middelzeelaan in Leeuwarden een inbraak gepleegd. Daarbij werden geld en andere goederen weggenomen. De goederen werden vervoerd in een auto die eerder die nacht was gestolen vanaf de Princessenweg in de stad.

Bij de inbraken in Harlingen en Leeuwarden werd DNA-materiaal aangetroffen van één van de inbrekers. Het aangetroffen DNA-materiaal werd door de TR veiliggesteld en voor nader onderzoek opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Na onderzoek door het NFI bleek dat het aangetroffen DNA-materiaal afkomstig was van de 21-jarige Leeuwarder.

Na overleg met de officier van justitie werd de 21-jarige verdachte op 20 oktober buiten heterdaad aangehouden. Hij werd overgebracht naar het politiebureau. Tijdens de verhoren bekende de verdachte dat hij betrokken was bij de vier inbraken en de diefstal van de auto. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Hij zal zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.
Provincie:
Tag(s):