maandag, 2. november 2009 - 12:28

Inhoudelijke behandeling coffeeshop Checkpoint van start

Middelburg

Op dinsdag 3 november start de inhoudelijke behandeling van de zaak Checkpoint voor de Meervoudige Kamer van de Middelburgse rechtbank. Tot en met 13 november komen zestien personen en één rechtspersoon voor die worden verdacht van o.a. het bedrijfsmatig verwerken en verkopen van softdrugs en het aanwezig hebben van een grote hoeveelheid softdrugs op 1 juni 2007 en 20 mei 2008.

Tevens wordt door het Openbaar Ministerie Middelburg het exporteren van softdrugs en deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd. Onder de verdachten bevindt zich ook de 58-jarige eigenaar van Checkpoint in Terneuzen.

In 2007 startte onderzoek ‘Checkpoint’ naar aanleiding van aanwijzingen dat de maximaal toegestane handelsvoorraad van de coffeeshop stelselmatig werd overschreden. Na een doorzoeking op 1 juni 2007 en inbeslagname van een grote hoeveelheid softdrugs werd de shop voor enkele dagen gesloten. Na heropening werd vrijwel meteen dezelfde hoeveelheid klanten, tussen de 2000 en 3000 personen per dag, bediend door Checkpoint. Het tweede onderzoek richtte zich daarom op de aanvoer van de softdrugs. Dit leidde tot een inval op 20 mei 2008. Hierbij werd wederom een grote hoeveelheid softdrugs in beslag genomen. In totaal werd tijdens de twee invallen ruim 200 kilo aangetroffen.

Het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM*) is een strafrechtelijk financieel onderzoek gestart dat zich richt op onrechtmatig verkregen winsten. Op 11 november zal een regiezitting plaatsvinden over de ontnemingvordering van 27 miljoen tegen de hoofdverdachte in deze zaak, de eigenaar van coffeeshop Checkpoint

De inhoudelijke behandeling van de zaak omvat zeven zittingsdagen en staat gepland vanaf 3 november 2009.

De uitspraak staat gepland voor vrijdag 27 november 2009 of als
er uitloop nodig is voor woensdag 2 december 2009.
Provincie:
Tag(s):