woensdag, 23. december 2009 - 10:20

Inlichtingendiensten wantrouwen islamcongres

Eindhoven

In Eindhoven start vandaag een vijfdaagse internationale islamconferentie. Inlichtingendiensten, zowel in binnen- als buitenland, houden deze conferentie scherp in de gaten. Ze vermoeden dat de congresgangers in het geheim fondsen werven voor de financiering van terreur. Dit meldt de Telegraaf vandaag.

Ook bestaat de vrees dat de conferentie de integratie van moslims in Nederland probeert tegen te werken of zelfs terug te draaien. Inlichtingendiensten zijn vooral gefocust op bijeenkomsten buiten het congres om.

De conferentie vindt in de Al Fourqaan moskee plaats, een gebedshuis dat als radicaal te boek staat en door de AIVD in de gaten wordt gehouden. De organisatie van de conferentie is in handen van de stichting Al Waqf al Islam. Een van de bestuursleden van de stichting werd eerder gelinkt aan de financiering van terreurnetwerk Al-Qaeda.

Naar verwachting zullen tijdens de conferentie een aantal hoogstaande islamgeleerden spreken onder wie een opperimam die door het Saoedische koningshuis zelfs al op een zwarte lijst is geplaatst.

Nederlandse imams, die wel vóór integratie in de samenleving zijn, veroordelen de conferentie dan ook. Zij vinden dat imams uit, bijvoorbeeld Saoedi-Arabië in een andere wereld leven. Hun opvattingen over Nederlandse normen en waarden werken volgens de Nederlandse imams juist de integratie tegen. ,,Dit soort conferenties frustreert alle goede bedoelingen van Nederlandse imams."

Een zegsman van de stichting Waqf zegt niemand buiten te willen sluiten. ,,Iedereen mag erbij, we hebben geen deurbeleid." De stichting voelt zich ook niet niet verantwoordelijk voor besprekingen buiten de conferentie.
Provincie:
Tag(s):