maandag, 21. september 2009 - 9:01

Inperking koopzondagen kost mogelijk veel banen

Detailhandel Nederland heeft forse kritiek op het rapport waarin het Centraal Planbureau (CPB) stelt dat de inperking van het aantal koopzondagen slechts geringe gevolgen heeft voor de economie, zo meldt Trouw vandaag.

De brancheorganisatie schat dat de maatregel 24 duizend banen kost. Volgens het planbureau gaan door de inperking op zijn hoogst tweeduizend banen verloren.

Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) wil het aantal koopzondagen beperken, maar besloot onlangs de strengere eisen voor gemeenten en winkeliers vanwege de crisis een jaar uit te stellen.

De brancheorganisatie is op zich blij met dit besluit, maar wil dat de wijziging van de Winkeltijdenwet pas wordt behandeld als de crisis voorbij is. Detailhandel Nederland vindt het 'volstrekt onverantwoord' een beslissing te nemen over de koopzondag zonder zicht op de gevolgen.

Het CPB komt niet verder dan aannames en schattingen, stelt Detailhandel Nederland maandag. Zo zou de omzet op koopzondagen niet zijn onderzocht en meegewogen. Ook zou het CPB vergeten dat het vaak gaat om deeltijdbanen van jongeren, vrouwen, allochtonen, herintreders en studenten.

Volgens het CPB gaan mensen echter niet minder winkelen als er minder koopzondagen zijn. Mensen gaan gewoon naar plekken waar de winkels zondag wel open zijn of stellen boodschappen uit.

Gemeenten mogen nu jaarlijks twaalf koopzondagen houden, maar voor 'toeristische' gemeenten geldt die beperking niet. Omdat sommige gemeenten exotische feestdagen opvoeren als excuus om winkels op zondag open te houden, wil het kabinet de eisen aanscherpen.

Detailhandel Nederland wil de toerismebepaling helemaal schrappen. Gemeenten en winkeliers zouden samen moeten bepalen of en hoeveel koopzondagen er zijn.
Categorie:
Tag(s):