donderdag, 1. oktober 2009 - 14:44

Internationale campagne Oktober Borstkankermaand

Amsterdam

Ook dit jaar is oktober wereldwijd Borstkankermaand. Tijdens deze campagne wordt extra aandacht gevraagd en gegeven aan allerlei aspecten van borstkanker.

GGD Amsterdam doet lokaal mee aan deze campagne en richt zich voornamelijk op het voorkómen en de vroege opsporing van borstkanker.

Daarom adviseert de GGD voldoende te bewegen, deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek en alert te zijn op borstafwijkingen. Het risico op het krijgen van borstkanker wordt naast voldoende bewegen ook kleiner door het behouden van een normaal gewicht en matig te zijn met alcohol.

Activiteiten GGD Amsterdam
Om aandacht te geven aan de preventie en vroege opsporing van borstkanker wordt in oktober een mailing van folders gestuurd naar ongeveer 300 Amsterdamse organisaties.

Op AT5 wordt een spotje uitgezonden in Amsterdam.nl. In diverse talen worden groepsvoorlichtingen gegeven. Op een aantal grote publieksmanifestaties zoals de Gemeentedag (3 oktober) wordt informatie gegeven.

In de openbare bibliotheek op het Oosterdok wordt op het Gezondheidsplein een vitrine ingericht. Tevens wordt daar op zondag
11 oktober van 13.00 tot 17.00 uur en op en vrijdag 16 oktober van 10.00 tot 13.00 uur voorlichting gegeven over borstafwijkingen met demonstraties van borstzelfonderzoek.

Meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen
Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 100 mannen en 12.000 vrouwen borstkanker. Eén op de acht vrouwen krijgt hier ooit in haar leven mee te maken. Daarmee is borstkanker in ons land de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. Het komt het meest voor bij vrouwen tussen de 50 en 75 jaar.

Risicofactoren
Inmiddels is bekend dat borstkanker voor een deel samenhangt met leefstijl. Door veranderingen in leefstijl kan het aantal vrouwen dat borstkanker krijgt, dalen.

Risicofactoren waardoor men een grotere kans heeft op het krijgen van borstkanker zijn onder andere te weinig lichaamsbeweging, te zwaar in en na de overgang en te veel alcohol. Het veranderen van risicovolle leefgewoonten, zoals meer gaan bewegen, is goed in te passen in het dagelijkse leven. Door voldoende te bewegen kan het aantal gevallen van borstkanker dalen met 1000 tot 1500 per jaar.

Meer informatie
Meer informatie over het verkleinen van de kans op borstkanker en het bevolkingsonderzoek zijn te vinden op www.pinkribbon.nl, www.kwfkankerbestrijding.nl en www.bevolkingsonderzoeknaarborstkanker.nl
Provincie:
Tag(s):