donderdag, 26. maart 2009 - 10:10

Inzet brandweer met AED in afwachting van ambulance

Aalten

In de gemeente Aalten is het vanaf april 2009 mogelijk dat, naast de ambulance, ook de brandweer wordt ingeschakeld bij een melding van mogelijk hartfalen. Aalten is hiermee het eerste brandweerkorps in de brandweercluster Achterhoek Oost, een samenwerkingsverband tussen de korpsen van de gemeenten Berkelland, Winterswijk, Aalten en Oost Gelre dat deze vorm van eerste hulpverlening gaat uitvoeren.

Onlangs heeft de Gemeente Aalten hiervoor een convenant met Connexxion AmbulanceZorg en de GHOR (Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen) ondertekend waarmee de inzet van First Responder Brandweer teams in Dinxperlo en Aalten mogelijk is gemaakt.
Met de inzet van deze First Responder Brandweer (FRB) wordt , vooruitlopend op de komst van de ambulance een snellere start van basale levensreddende handelingen (reanimatie plus de toepassing van een AED -automatische externe defibrillator-) mogelijk. De kans op overleven en het verminderen c.q. voorkomen van (rest)invaliditeit bij reanimatie van slachtoffers wordt hiermee vergroot.

De brandweerkorpsen zijn door Connexxion AmbulanceZorg opgeleid en getraind voor deze nieuwe taak.

De inzet van de First Responder Brandweer wordt bepaald door de Meldkamer Ambulancezorg en komt niet in plaats van, maar aanvullend naast de gebruikelijke ambulancezorg. Als inzetcriteria geldt de melding voor een reanimatie of vermoeden daarvan als gevolg van een hartstilstand.

De inzet van een First Responder Brandweer zal plaatsvinden met inachtneming van de volgende uitgangspunten:
· De inzet van de First Responder Brandweer vormt een aanvulling op de reguliere (ambulance) zorg vanuit de Meldkamer Ambulancezorg (MKA);
· Gezondheidswinst voor de patiënt staat voorop;
· Aansturing van de First Responder Brandweer vindt plaats via de Meldkamer Ambulancezorg;
· De beschikbaarheid van de First Responder Brandweer is in principe 24 uur per dag 7 dagen per week, incidenteel kan het korps afwezig zijn, bijv. i.v.m. de primaire brandweer taak, maar meldt zich dan af bij de MKA;
Provincie:
Tag(s):