woensdag, 2. september 2009 - 8:50

Irak-onderzoek gaat langer duren

De commissie-Davids, die onderzoek doet naar de Nederlandse betrokkenheid bij de Irakoorlog in 2003, heeft meer tijd nodig. Dit meldt de Volkskrant vandaag.

De onafhankelijke commissie slaagt er niet in om rond de geplande datum van 1 november 2009 het onderzoek af te ronden.

De berg informatie is erg groot en de commissie heeft meer tijd nodig om alle informatie uit te zoeken. Het gaat om gesprekken met betrokkenen, tips van klokkenluiders en informatie uit openbare en vertrouwelijke bronnen. De commissie zou mensen nog opnieuw willen spreken en wachten op informatie uit het buitenland. Gekeken wordt of het onderzoek nu vlak voor of na de kerstvakantie kan worden gepresenteerd.

Commissievoorzitter Willibrord Davids heeft inmiddels de premier en de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer over de vertraging ingelicht.

In een eerste reactie op dit nieuws laat D66-Kamerlid Alexander Pechtold via BNR-radio weten het vreemd te vinden dat hij hierover niet is ingelicht en dat hij dit nieuws via de media moet vernemen

Parlementaire enquête
Nederland gaf in 2003 geen militaire, maar wel politieke steun aan de inval in Irak. De PvdA wilde hier een parlementaire enquête over, maar verloor dat punt bij de coalitieonderhandelingen met het CDA en de ChristenUnie.

Premier Jan Peter Balkenende hield aanvankelijk ook een onderzoek tegen. Maar de druk vanuit de politiek en de media werd te groot. Dit voorjaar ging de premier alsnog overstag. Hij stelde zelf een onafhankelijk onderzoek voor.

De linkse oppositiepartijen en D66 bleven erbij dat er een parlementair onderzoek moest komen, maar de PvdA steunde het voorstel van Balkenende. De PvdA steunt pas een parlementair onderzoek als de uitkomsten van de commissie-Davids daar aanleiding toe geven.
Provincie:
Tag(s):