zondag, 15. november 2009 - 16:21

Italië en Nederland bloedeloos in evenwicht: 0-0

(Elfvoetbal) Nederland heeft zaterdagavond in het oefenduel tegen Italië wederom doelpuntloos gelijkgespeeld. Oranje had bij vlagen een licht veldoverwicht, maar moest oppassen voor de tegenaanval.

Bert van Marwijk kreeg al vroeg een tegenslag te verwerken toen Robin van Persie met een op het oog zware enkelblessure moest afhaken.
De openingsfase werd door beide ploegen vooral gebruikt om af te tasten. Alberto Gilardino en Eljero Elia probeerden wel tot kansen te komen, maar hen werd in de eerste minuten de pas afgesneden op weg naar het doel.

Daarna volgde het vervelende moment met Van Persie, die zich juist mocht bewijzen als centrumspits. De Arsenal-vedette werd onderuit gehaald toen hij het doel van de Italianen onder vuur wilde nemen en moest direct per brancard het veld verlaten.

De eerste serieuze poging van Oranje ontstond pas na twintig minuten, toen Dirk Kuijt het eindstation was van een soepele aanval. De Katwijker vuurde echter net naast het doel van Gianluigi Buffon. Het leek de Italianen wakker te schudden, want de minuten erna creëerden de pupillen van bondscoach Marcello Lippi meer aanvallende druk en werd het Nederlands elftal soms vastgepind op eigen helft.

Dit veldoverwicht leidde door de slechte eindpasses echter tot weinig kansen voor rust. Later besloot het thuisland tot het typisch Italiaanse loeren op de counter. Slechts debutant Antonio Candreva kreeg een schot tussen de palen. Vlak voor rust was de grootste kans voor Raffaele Palladino. De aanvaller liep vrij bij een hoekschop, maar kreeg de bal enkele meters van de doellijn over de lat.

Ook de tweede helft begon niet overdreven kansrijk. Qua balbezit had Oranje een licht overwicht, maar het combinatiespel kwam niet van de grond. De wereldkampioen bleef stug verdedigen en was alert op de ruimtes die voorin ontstonden. Het aantal kansen nam in de loop van het tweede bedrijf niet toe, maar het aantal overtredingen steeg wel fors.

De Italianen gingen regelmatig gemakkelijk naar de grond, maar schroomden zelf de fysieke duels niet. Mauro Camoranesi probeerde de wedstrijd nog wat glans te geven door te strooien met hakballetjes, die echter vrijwel zonder uitzondering uitmondden in balverlies. Positiever voor de Zuid-Europeanen was het debuut van Cagliari-middenvelder Davide Biondini, die evenals Candreva zijn eerste speelminuten mocht maken in de nationale ploeg.

Ook het inbrengen van Ibrahim Afellay en Ryan Babel zorgde niet voor meer aanvallende daadkracht bij het Nederlands elftal. Giuseppe Rossi zorgde wel voor een opleving. Een hoekschop, gegeven na een actie van de aanvaller, leek zelfs voor de openingstreffer van de Italianen te zorgen. Giampaolo Pazzini sloeg de bal uit het dode spelmoment als een geoefende handballer achter Maarten Stekelenburg.

Er heerste aanvankelijk twijfel bij het arbitrale trio, dat na overleg het toegekende doelpunt terecht omzette in een vrije trap. Omdat Nederland ook in de laatste minuten onzuiver was in de voorhoede bleef de score evenals tegen Australië zoals bij aanvang: 0-0.