donderdag, 17. september 2009 - 17:39

IVW: 'Amstelveense kruising te gevaarlijk voor kruisend verkeer'

Amstelveen

Het kruispunt tussen de Van Heuven Goedhartlaan en de Handelsweg in Amstelveen is riskant omdat er onvoldoende maatregelen zijn genomen tegen het veelvuldig kruisen van bussen, trams en overig wegverkeer. Dat stelt de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in een onderzoeksrapportage naar aanleiding van een botsing tussen een GVB-tram en een bus van Connexxion hier op vrijdagochtend 17 oktober 2008.

Het ongeluk ontstond doordat de trambestuurder, afgeleid door een passagier, door rood reed. De buschauffeur, die van rechts kwam, lette onvoldoende op waardoor de tram tegen de bus aanbotste. De buschauffeur werd uit het voertuig geslingerd, waarna de bus uit koers raakte en tegen een gebouw tot stilstand kwam. De tram ontspoorde en de bus was total loss. Er vielen 13 gewonden, waarvan vier ernstig.
 


Volgens de IVW blijkt uit het onderzoek dat het onvermijdelijk was dat er vroeg of laat een ernstig ongeval op dit kruispunt zou plaatsvinden. Zo was in de dienstregeling onvoldoende geregeld wanneer bus of tram onderling prioriteit hebben. Ondanks de verkeersdrukte lokt de overzichtelijkheid van het kruispunt onvoorzichtig gedrag uit. Vaak steken trambestuurders of buschauffeurs overhaast de kruising over. De witblauwe tram is bovendien ter plaatse slecht zichtbaar tegen de achtergrond van witte gebouwen.


De IVW heeft GVB en Connexxion opgedragen extra maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid op het kruispunt te verbeteren. De bestuurders van GVB en Connexxion zijn inmiddels geïnstrueerd voorzichtigheid te betrachten bij het oversteken. De Stads Regio Amsterdam en gemeente Amstelveen onderzoeken onder meer de mogelijkheid van routeverlegging van de Zuidtangent-busdienst. Het kruispunt kan hiermee in de toekomst ontlast worden.

Provincie:
Tag(s):