donderdag, 10. december 2009 - 13:32

Jeugdzorg kan volgens Routvoet professioneler

Ede

De medewerkers van de jeugdgezondheidszorg moeten flexibeler omgaan met de contactmomenten die ze hebben met ouders en kinderen. Niet alle ouders hebben dezelfde vragen en behoefte aan contact. ‘Daar mag de JGZ op inspelen’. Dat zei minister André Rouvoet vanochtend tijdens het congres Jeugdgezondheidszorg in Ede.

Minister Rouvoet gaf zijn gehoor te kennen dat ze wat hem betreft meer dan nu het geval is naar nieuwe werkmethoden. Zo bepleit de minister het werken via het zogenoemde triage, een systeem waarbij een jgz-medewerker een voorselectie maakt van de zorgbehoeften van ouders. Zo krijgen de kinderen die meer zorg nodig hebben de hulp op maat. ‘Weliswaar is triage nog in ontwikkeling, maar de eerste ervaringen zijn veelbelovend. Kijk er naar!’, aldus Rouvoet.

De minister pleit er ook voor dat de JGZ-medewerkers hun bureaus uitgaan op zoek naar ouders. ‘Naar de mensen toe, uitvinden wat ze nodig hebben en ze ondersteunen als dat nodig is’, aldus Rouvoet die weet dat huisbezoek een wens van de jgz-sector is, maar niet van de grond komt omdat het te duur zou zijn. ‘Als extra geld niet beschikbaar is, dan dwingt dat toch te kijken hoe het wel haalbaar is. Dan dwingt dat te kijken naar het takenpakket, en welke samenwerking mogelijk is.’
Provincie:
Tag(s):