zaterdag, 31. januari 2009 - 0:19

Jol koploper van Duitsland

(Elfvoetbal) Martin Jol lijkt met Hamburger SV een serieuze gooi te gaan doen naar de Duitse landstitel. Vrijdagavond was zijn ploeg op eigen veld met 1-0 te sterk voor Bayern München, waardoor de club (voor even) koploper is van de Bundesliga. De voorsprong op TSG Hoffenheim bedraagt één punt, maar die ploeg heeft nog wel een wedstrijd te goed.

In een heuse topwedstrijd schoot HSV uitstekend uit de startblokken. Al na vier minuten mikte Piotr Trochowski de bal met een hard en geplaatst schot op de paal. Bayern zette daar een onterecht afgekeurde treffer van Luca Toni tegenover. De Italiaan maakte volgens arbiter Knut Kircher een overtreding op zijn bewaker Bastian Reinhardt, maar daar bleek in de herhaling geen sprake van.

Op slag van rust kwam de thuisploeg dan toch verdiend op voorsprong. Doelman Michael Rensing had grote moeite met een hard schot van David Jarolim en sloeg de bal precies op het hoofd van Mladen Petric. De aanvaller knikte vervolgens met een fraaie boog binnen: 1-0.

Na rust nam HSV opnieuw het heft in handen. Dat resulteerde in twee levensgrote kansen. Eerst miste Pertric oog in oog met Rensing, waarna de rebound om zeep werd geholpen door Paolo Guerrero.

In het restant van de wedstrijd drong Bayern steeds meer aan, met een reeks aan kansen als gevolg. Het zat de ploeg van middenvelder Mark van Bommel echter niet mee, want de mannen van Jol bleven op wonderbaarlijke wijze overeind. De grootste kans was twintig minuten voor tijd voor Toni, die de bal na een uitgespeelde aanval voor het inkoppen had. Voor open doel mikte de lange spits echter precies langs de verkeerde kant van de paal.

Ook in de slotseconden gooiden de bezoekers er nog een slotoffensief uit, maar telkens zat er wel een teen of de vingertoppen van keeper Frank Rost tussen. Daardoor trok HSV de 1-0 zege over de streep en gaat het op de ranglijst over Bayern München heen. Bovendien is de club, in elk geval voor één dag, koploper van de Bundesliga.