maandag, 13. juli 2009 - 17:20

Jong zeehondje gered

Terschelling

Tijdens een verkennings/oefentocht trof de bemanning van het Kusthulpverleningsvoertuig van het Terschellinger reddingstation Paal 8 maandag 13 juli ter hoogte van paal 3 een jong zeehondje aan.

‘Deze is met behulp van een deken en een paar sterke armen gevangen en aan boord genomen van het Kusthulpverleningsvoertuig’, meldt de KNRM Terschelling maandag.

Hierna nam de bemanning contact op met de EHBZ-vrijwilliger Hessel Wiegman. EHBZ staat voor "Eerste Hulp Bij Zeehonden". EHBZ-vrijwilligers zijn verbonden aan de Zeehondencrèche van Lenie 't Hart in Pieterburen en werken volgens voorschriften van de Zeehondencrèche.

Hessel voorzag het beestje van drinken aangezien het diertje niet helemaal gezond leek. Het beestje is nog dezelfde dag afgevoerd naar de wal om opgevangen te worden in Pieterburen.

Gewone zeehonden worden geboren in de zomer rond de langste dag: 21 juni. Zeehondenpups zijn de eerste weken van hun leven volledig afhankelijk van hun moeder.

Een zeehondenmoeder past heel goed op haar jong, maar door storm of een verstoring kan er paniek ontstaan waardoor alle dieren in verschillende richtingen wegvluchten.

Door de sterke stromingen kunnen moeder en jong dan van elkaar gescheiden raken. De moeder blijft vaak dagenlang tevergeefs zoeken. Huilers zijn over het algemeen niet ziek, maar kunnen zonder hulp niet overleven.
Provincie:
Tag(s):