zaterdag, 1. augustus 2009 - 0:13

Jongens bekennen vernielingen begraafplaats

Wolvega

De politie heeft met de aanhouding van twee inwoners van Wolvega van 16 en 17 jaar een groot aantal vernielingen in het dorp opgelost.

De 17-jarige verdachte werd afgelopen dinsdagmiddag aangehouden. Een 14-jarige plaatsgenoot werd woensdagochtend vroeg aangehouden. Tijdens het onderzoek bleek dat hij niets met de vernielingen te maken had. Hij mocht na het verhoor het politiebureau verlaten.

Tijdens de verhoren van de 14- en 17-jarige jongens kwam een 16-jarige jongen uit Wolvega in beeld. Hij werd woensdagmiddag aangehouden. Na verhoor bekende hij direct de vernielingen op de Algemene Begraafplaats aan de Steenwijkerweg. De 17-jarige bekende vervolgens ook. Daarnaast verklaarden de twee tegenover de rechercheurs dat ze ook verantwoordelijk waren voor de vernielingen in de Heidebuurt. De beide verdachten waren volgens eigen zeggen in de bewuste nacht onder invloed van alcohol. De jongens zijn in vrijheid gesteld. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

Gepleegde vernielingen
De vandalen richtten in de nacht van vrijdag 10 juli op zaterdag 11 juli een chaos aan op de begraafplaats en vernielden meer dan 25 grafstenen. De grafzerken werden platgegooid of totaal vernield. Ook werden bloemen, grafmonumenten en bloempotten vernield. Ook elders in Wolvega werden een groot aantal vernielingen gepleegd. Op hun route werden auto’s, tuinlantaarns en een brievenbus vernield. Verder werden de ruiten van een woning aan de Erica en de Fuchsiastraat ingegooid.

Oproep getuigen
In het kader van het onderzoek naar de vernielingen op de begraafplaats, werden 900 brieven aan omwonenden gestuurd. In die brief verzocht de politie aan omwonenden om contact met op te nemen wanneer ze iets gezien of gehoord hebben. De brief leverde een aantal tips op en ook de media-aandacht zorgde ervoor dat de zaak in een stroomversnelling kwam.
Provincie:
Tag(s):