woensdag, 28. oktober 2009 - 15:29

Jongeren willen provincie niet opheffen

Zwolle

150 leerlingen van de Rijksscholengemeenschap Tromp Meesters uit Steenwijk hebben dinsdagochtend in het provinciehuis gediscussieerd over nut en noodzaak van de democratie. Het debat vond plaats in het kader van de Week van de Democratie. Dit heeft de provincie Overijssel woensdag bekendgemaakt.

Provincie Overijssel is de eerste provincie in Nederland die actief meedoet aan deze landelijke week. De leerlingen discussieerden niet alleen met elkaar, maar ook met leden van Provinciale Staten. Uit de discussies bleek dat de meeste jongeren de provincie niet willen opheffen. “De provincie is de ideale tussenweg tussen de kleine gemeenten en het grote Rijk”, aldus een leerling.

De leerlingen debatteerden over stellingen als ‘kroegen mogen zelf bepalen wie ze aan de deur weigeren’ en ‘ke mag alles zeggen wat je wilt, dat is vrijheid van meningsuiting’. De meeste leerlingen gaven aan te zullen gaan stemmen op hun 18e, al weten ze nog niet op welke partij. “Stemmen is belangrijk. Als je niet stemt, mag je niet zeuren over het overheidsbeleid”, aldus leerlinge Petra (15).

Week van de Democratie
Tijdens de Week van de Democratie wordt door het hele land aandacht gevraagd voor de democratie in het dagelijks leven, vrijheidsrechten en de parlementaire democratie. Met als doel: stilstaan bij de essentie, het belang en de bedreigingen van de Nederlandse democratie.

Statenleden
Het debat stond onder leiding van Statenlid Alice Makkinga (CDA) met medewerking van Mimi van Olphen (GroenLinks), Jannes Bouma (PvdA), Marjan van der Bent (ChristenUnie) en Henriette van der Graaf (ChristenUnie). Het debat werd door ruim 100 mensen live gevolgd via de website. Het debat is terug te kijken via de website van Provinciale Staten.
Provincie:
Tag(s):