zondag, 29. november 2009 - 20:46

Justitie open jacht op georganiseerde hennepteelt

Rotterdam

Het Landelijk Parket en de Nationale Recherche richten zich de komende jaren op de top van de georganiseerde misdaad achter de hennepteelt. Het gaat om internationale drugshandelaren, die vaak verantwoordelijk zijn voor de hele keten van productie tot export en ook het witwassen van de misdaadwinsten.

De aandacht van het Landelijk Parket en de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) komt voort uit het Nationaal Dreigingsbeeld (NDB) 2008. Georganiseerde hennepteelt is aangemerkt als dreiging en daarmee een nieuw aandachtsgebied van de Nationale Recherche. Andere aandachtsgebieden zijn: internationale cocaïne- en heroïnehandel, productie van en handel in synthetische drugs, mensenhandel en mensensmokkel, witwassen en terrorisme.

Uit het NDB 2008 bleek dat de hennepteelt haar onschuldige karakter ver achter zich heeft gelaten. Naar schatting bevinden zich ongeveer 30.000 tot 40.000 hennepkwekerijen in Nederland. Ongeveer 80 tot 90 procent van de kweek is bestemd voor de export. Internationaal wordt Nederland gezien als bronland voor hennep. Het is een groeiende exportbranche die zorgt voor imagoschade.

De Nederlandse onderwereld heeft vaste voet gekregen in de hennepteelt. Er is ook zichtbaar geworden dat de hennepteelt is verweven met de handel in hard drugs en vuurwapens, fraude, mensenhandel en mensensmokkel. Op grote schaal worden criminele winsten witgewassen met behulp van financiële dienstverleners. In de Nederlandse hennepteelt gaat naar schatting 2,2 tot 5 miljard euro per jaar om.

De hennepteelt wordt ook gekenmerkt door het gebruik van grof geweld. Een derde van het geweld in het criminele milieu heeft te maken met hennep. Het gaat doorgaans om liquidaties tussen bendes. Volgens schattingen van de politie zijn tussen 2000 en 2006 in de hennepbranche mogelijk 25 dodelijke slachtoffers gevallen in alleen al de zes zuidelijke politieregio’s.
Provincie:
Tag(s):