donderdag, 17. december 2009 - 21:17

Kerst-kookworkshop voor dialysepatienten

Emmen

Eind november is vanuit het Scheper Ziekenhuis Emmen een kookworkshop georganiseerd voor mensen die een 'nierfunctievervangende' behandeling (dialyse) moeten ondergaan.

Voor deze groep patiënten blijkt het in de praktijk lastig te zijn om hun eten smakelijk te bereiden. Zij moeten zich aan veel beperkingen houden, zoals een zoutloos dieet. Een aantal dialyseverpleegkundigen van het Scheper Ziekenhuis Emmen nam daarom het initiatief om samen met de afdeling diëtetiek deze kookworkshop georganiseerd. Gezamenlijk koken is een nuttige en leuke manier om deze groep gereedschappen aan te reiken om toch lekker te koken zonder zout.

Het Esdal College stelde belangeloos een lokaal met meerdere kookunits beschikbaar, waarvan voor de kookworkshop gebruik gemaakt mocht worden. De noodzakelijke boodschappen voor deze workshop werden gesponsord.

Veertien patiënten namen deel aan de kookworkshop. De dialyseverpleegkundigen en de diëtisten hadden voor hen zeven recepten uitgezocht met als thema 'kerst'. Voorafgaand aan het daadwerkelijke koken was er een korte voorlichting over het gebruik van kruiden en andere belangrijke aspecten van 'dieet koken'. Vervolgens bereidden de deelnemers in groepjes van 2 tot 3 personen de verschillende gerechten, die daarna gezamenlijk aan tafel genuttigd en beoordeeld werden. De deelnemers kregen de recepten na afloop uiteraard mee naar huis.
Alle deelnemers aan de workshop waren unaniem van mening, dat een dergelijke avond voor herhaling vatbaar is.
Provincie:
Tag(s):