donderdag, 17. december 2009 - 17:02

Kerstwensen voor minister Verburg

Amsterdam

Op donderdagmiddag 17 december heeft Vier Voeters de voorbijgangers op het Maria Heinekenplein in Amsterdam geïnformeerd over de gruwelijke praktijken die plaatsvinden in de foie gras industrie. Een gans heeft voorbijgangers gevraagd om hun kerstwens namens de eenden en ganzen in de foie gras industrie op een kerstkaart te schrijven.

Deze kerstwensen worden na afloop van de actie naar minister Verburg van LNV gestuurd. Vier Voeters wil de minister hiermee nog eens wijzen op het dierenleed dat achter dit luxeproduct verborgen gaat en vragen om een importverbod.

Foie gras is vetgemeste eenden- of ganzenlever. Voor de productie van foie gras wordt twee tot driemaal daags een buis tot in de maag van het dier geduwd om er een vette maïspap doorheen te pompen. Bij de meerderheid van deze dieren leidt deze handeling tot verwondingen aan de slokdarm, oververhitting en bacteriële infecties.

Verschillende BN'ers steunen de actie van Vier Voeters. Guido Wijers, cabaretier zegt:"Dat ze bij onschuldige ganzen alles door de strot duwen, daar moet ik van kotsen. Walgelijk! En iedereen die foie gras eet, is medeplichtig."

Rob van de Meeberg, onder andere bekend van 'Shouf Shouf de serie', ondersteunt al het werk van Vier Voeters. Hij zegt hierover:"In Frankrijk ben ik persoonlijk getuige geweest van het volproppen van ganzen voor foie gras. Walgelijk!"

Niet alleen de lever, maar ook het vlees van de eenden en ganzen uit de voie gras industrie wordt verkocht in diverse groothandels, winkels en restaurants. Vorige maand heeft Vier Voeters 100 restaurants aangeschreven over de verkoop van producten uit de foie gras industrie.
Slechts 3 restaurants hebben geantwoord, een teleurstellend laag aantal.

Dankzij Vier Voeters is het voor bedrijven en consumenten goed mogelijk om vlees uit de foie gras industrie te mijden. Vier Voeters biedt hun namelijk een zwarte lijst aan die ze kunnen gebruiken tijdens de inkoop van eenden en ganzenvlees. Deze zwarte lijst is te vinden op de website van Vier Voeters.
Provincie:
Tag(s):