zondag, 1. maart 2009 - 16:43

Koenders dompelt Volendam in rouw

(Elfvoetbal) Bijna hadden ze in Volendam teletekstpagina 819 uitgeprint. FC Volendam stond zondagmiddag namelijk heel lang op een 1-0 voorsprong tegen NEC Nijmegen, waarmee de ploeg van trainer Frans Adelaar de rode lantaarn zou mogen overdragen aan De Graafschap.

In de slotseconde gooide NEC-invaller Milano Koenders echter roet in het eten. Hij kon van dichtbij binnentikken, nadat hij de bal uit een klutssituatie voor zijn voeten kreeg. En dat terwijl Volendam na de 1-0 van Melvin Platje, vroeg in de tweede helft, niets te duchten had van de Nijmeegse ploeg.

Vol goede moed reisde NEC zondag af naar het Vissersdorp. Na een efficiënte overwinning op FC Utrecht vorige week (0-2) legde de Nijmeegse ploeg een prima prestatie op de mat in het UEFA Cup-duel met Hamburger SV. Ondanks de 1-0 nederlaag en de uitschakeling gaf het vertoonde spel voldoende houvast voor het competitievervolg. Bovendien had NEC in de thuiswedstrijd tegen Volendam, jongstleden november, niets te duchten van de degradatiekandidaat. Het werd toen 6-1.

Deze positieve signalen kwamen in Volendam zondagmiddag niet aan de oppervlakte. In de eerste helft had NEC weliswaar het meeste balbezit, maar veel kansen kregen de bezoekers niet. De beste mogelijkheid kwam al in de zevende minuut op naam van Lorenzo Davids. De middenvelder werd vlak voor het doel op zijn wenken bediend door Lasse Schöne, maar hij faalde opzichtig.

Daarmee is het hoogtepunt van het eerste bedrijf beschreven. Waarschijnlijk had Volendam NEC overschat, want Adelaar gooide zijn strijdplan in de rust om. De hekkensluiter van de Eredivisie verliet de verdedigende stellingen om de klemtoon op de aanval te leggen. Melvin Platje en Yannick de Wit kwamen in de ploeg en dat had effect. Volendam drong namelijk vanaf de hervatting aan en het drukte NEC met de rug tegen de muur. Zo ook in de 53ste minuut, toen Melvin Platje een afgemeten voorzet van Rowin van Zaanen kreeg. In eerste instantie verijdelden de paal en doelman Gabor Babos de inzet van Platje, maar in de rebound schoot de invaller onberispelijk hard binnen.

Voor zover NEC al tekenen van leven vertoonde leek de uitploeg na de openingsgoal verdoofd. Maar, ondanks het plichtmatige spel waren de mannen van trainer Mario Been tweemaal dichtbij een doelpunt. In beide gevallen had NEC recht op een strafschop. Eerst ging invaller Rachid Bouaouzan naar de grond na een overtreding, later werd Bas Sibum neergetrokken binnen de zestien meter. Arbiter Dick van Egmond wuifde echter beide voorvallen weg.

Toch viel die gelijkmaker nog. In de absolute slotseconde viel een vrije trap van Youssef El-Akchaoui via Moestafa El Kabir en doelman Jeroen Verhoeven voor de voeten van Milano Koenders, die Volendam in rouw dompelde.