vrijdag, 28. augustus 2009 - 9:31

Komende week proef 'Elke 10 minuten een trein'

Houten

Van maandag 31 augustus tot en met vrijdag 4 september houden ProRail en de NS de proef 'Elke tien minuten een trein'. Tijdens de proef rijdt er in de ochtend- en avondspits elke tien minuten een trein over het traject Eindhoven - Utrecht - Amsterdam.

Treinreizigers hebben daardoor kortere wachttijden, ook van en naar station Houten. Doordat er meer treinen rijden, moeten weggebruikers wel rekening houden met langere wachttijden bij de spoorwegovergangen bij de Fortweg, de Jonkheer Ramweg en de Achterdijk.

Makkelijker reizen
ProRail en NS willen het reizen per trein gemakkelijker en flexibeler maken. Een van de ambities is om op termijn elke 10 minuten een Intercity en een Sprinter te laten rijden op het traject Eindhoven - Utrecht Centraal - Amsterdam Centraal. Meer treinen betekent meer gemak voor de reizigers en beweegt automobilisten om vaker de trein te nemen.
Het doel van de proef is om vast te stellen onder welke voorwaarden het mogelijk is om meer treinen te laten rijden. De proef vindt plaats in de ochtend- en de avondspits (ca. 7.00 t/m 9.00 uur en ca.16.00 t/m 19.00 uur).

Verkeersveiligheid
Elke tien minuten een trein laten rijden op een van de drukste spoortrajecten van Europa, is een ingewikkeld proces, waarbij veiligheid voorop staat. Bij de gelijkvloerse spoorwegovergangen aan de Fortweg en de Jonkheer Ramweg worden tijdens de proef verkeersregelaars ingezet. Zij bewaken de veiligheid en voorkomen dat mensen proberen over te steken bij een gesloten overweg. Daarnaast wijzen bij elke overgang borden op de gewijzigde situatie. De effecten van de proef op de omgeving wegen mee bij het beoordelen van de resultaten.
Provincie:
Tag(s):