zondag, 20. september 2009 - 20:38

Koningin Beatrix en Britse prins Philip wonen herdenking bij

Nijmegen

Hare Majesteit de Koningin en Prins Philip, Duke of Edinburgh hebben zondag in Nijmegen de officiële herdenking van de bevrijding bijgewoond.

Het is precies 65 jaar geleden dat operatie Market Garden leidde tot de bevrijding van de stad. Nijmegen vervulde in 1944 de functie van frontstad. Militairen met verlof brachten daar hun vrije tijd door.

De Koningin begeleidt Prins Philip bij de inspectie van de Guard of Honour tijdens de officiële herdenkingsplechtigheid en zij leggen kransen bij het verzetsmonument op het Traianusplein.

Daarnaast worden toespraken gehouden door E. van Middelkoop, minister van Defensie; mr. Th.C. de Graaf, burgemeester van Nijmegen; Lord Carrington namens de Britse Guards Armoured Division en Majoor Moffatt Burriss namens de 82nd Airborn Division. Majoor Burriss was een van de commandanten die in 1944 leiding gaf aan de oversteek in rubberbootjes over de Waal, om de noordzijde van de Waalbrug te kunnen veroveren.
De herdenking wordt afgesloten met een parade van historische voertuigen waaraan zowel veteranen als basisschoolleerlingen deelnemen. Na afloop hebben de Koningin en Prins Philip een ontmoeting met de veteranen in het stadhuis van Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):