vrijdag, 4. september 2009 - 16:42

Koningin en Prins Philip bij herdenking bevrijding Nijmegen

Nijmegen

Hare Majesteit de Koningin en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Philip, Duke of Edinburgh wonen zondag 20 september de officiële herdenking bij van de bevrijding van Nijmegen. Op deze datum is het 65 jaar geleden dat de operatie Market Garden leidde tot de bevrijding van de stad.

Ter herinnering hieraan organiseert Nijmegen het programma ‘Nijmegen ’44 Forever Free’. Het bestaat uit een herdenking en een viering waarin veteranen en schoolkinderen centraal staan. Na de bevrijding in 1944 vervulde Nijmegen de functie van frontstad. Geallieerden met verlof brachten er hun vrije tijd door.

De Koningin begeleidt Prins Philip bij de inspectie van de Guard of Honour tijdens de officiële herdenkingsplechtigheid en zij leggen kransen bij het verzetsmonument op het Traianusplein.

Daarnaast worden toespraken gehouden door E. van Middelkoop, minister van Defensie; mr. Th.C. de Graaf, burgemeester van Nijmegen; Lord Carrington namens de Britse Guards Armoured Division en Majoor Moffatt Burriss namens de 82nd Airborn Division. Majoor Burriss was een van de commandanten die in 1944 leiding gaf aan de oversteek in rubberbootjes over de Waal, om de noordzijde van de Waalbrug te kunnen veroveren.

De herdenking wordt afgesloten met een parade van historische voertuigen waaraan zowel veteranen als basisschoolleerlingen deelnemen. Na afloop hebben de Koningin en Prins Philip een ontmoeting met de veteranen in het stadhuis van Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):