donderdag, 24. september 2009 - 7:51

'Kritisch blijven bij aanschaf winterbanden'

Den Haag

Winterbanden presteren steeds beter. Toch zal de consument moeten blijven opletten bij de aanschaf van nieuwe winterbanden. Niet elke band kwam goed door de winterbandentest van de ANWB. De ANWB heeft 34 banden op alle eigenschappen beproefd en beoordeeld.

In de bandenmaat 185/60R14T behalen merken zoals Vredestein, Fulda, Continental, Bridgestone, Goodyear en Dunlop een zeer goed eindoordeel. Goede alternatieven in het goedkopere segment zijn de Kleber, Semperit en Uniroyal. Slecht scoren de merken Firestone, Pneumant, Marangoni Sava en Fedreal.

In de bandenmaat 205/55R16H scoren Continental, Goodyear, ESA-Tecar, Dunlop en Hankook het best. Een groot aantal banden in deze maat zit daar net onder en is ook aan te raden. Onderaan de lijst staan merken Firestone, Goodride en Kenda.

Banden vormen het enige contact van een auto met de weg. Om dit contact veilig tot stand te brengen worden aan banden zeer hoge en uiteenlopende eisen gesteld. Daarom werd er getest op droog en nat wegdek, op sneeuw en op ijs.

Ook de duurzaamheid bij hoge snelheid en de slijtvastheid zijn bekeken. Naast deze veiligheidsrelevante testcriteria kwamen ook milieuaspecten als brandstofverbruik (rolweerstand), geluidsproductie (in en buiten de auto) en chemische samenstelling aan bod.

De ANWB adviseert winterbanden voor iedereen die iedere dag op de auto moet kunnen vertrouwen en die met de auto op wintersport gaat. Steeds meer landen kennen een algehele verplichting voor het gebruik van winterbanden of een verplichting bij winterse omstandigheden. Winterbanden kunnen het beste worden gebruikt vanaf november tot april.
Categorie:
Tag(s):