donderdag, 20. augustus 2009 - 10:13

Laks UWV veroordeeld tot 3 ton schadevergoeding voor uit hand gelopen burnout

Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft een schadevergoeding van ruim 300.000 euro toegekend aan een cliënt van FNV Bureau Beroepsziekten. Door nalatig optreden van het UWV verergerden burnout-klachten van de werknemer zodanig dat hij volledig arbeidsongeschikt raakte.

Volgens directeur Marian Schaapman is het voor het eerst dat Bureau Beroepsziekten een uitvoeringsorganisatie aansprakelijk stelde in verband met een beroepsziekte: “Het binnenhalen van onze claim is mooi. Maar minstens zo belangrijk is ook om een instantie als het UWV bij de les te houden.”

De betrokken werknemer — lid van FNV Bondgenoten - functioneerde 14 jaar lang uitstekend in een administratieve functie bij een tuinbouwbedrijf. Toen hij als leidinggevende vanaf 1997 betrokken raakte bij een fusie, zette hij zich in om dit goed te laten verlopen. Het fusieproces verliep echter rommelig. De man viel eind 1998 uit met burnout-klachten, maar bleef gemotiveerd voor terugkeer in zijn oude baan.

Hij werd direct opgeroepen door een arts van het UWV (toen nog GUO) die hem doorverwees naar een arbeidsdeskundige. Daar kon hij pas in april 1999 terecht. De arbeidsdeskundige beloofde hem echter nog dezelfde dag contact op te zullen nemen met zijn werkgever om de terugkeer naar zijn werk te bespreken. Hij kwam die belofte echter niet na. In augustus informeerde betrokkene bij het UWV hoe het met zijn zaak stond. Daarop kreeg hij te horen dat men ermee bezig was. Toen hij echter in oktober nog niks had vernomen — hij was inmiddels langer dan een jaar uit de roulatie — schreef hij opnieuw het UWV aan. De reactie was wederom dat men aan zijn zaak werkte. Uiteindelijk kreeg hij in februari 2000 — meer dan een jaar na het eerste contact met het UWV — een beschikking van het UWV over zijn arbeidsmogelijkheden. Die kwam erop neer dat de arbeidsdeskundige concludeerde dat betrokkene niet meer in staat was zijn eigen functie uit te oefenen, en dat hij dus op zoek moest naar ander werk

De werknemer legde zijn zaak voor aan de Raad van Toezicht Arbeidsdeskundigen, die hem in het gelijk stelde: de arbeidsdeskundige had inadequaat gehandeld en was tot verkeerde conclusies gekomen. Deze uitspraak vormde de basis voor de claim. Door de lange periode van onzekerheid en de uiteindelijk bizarre beslissing, verergerden zijn klachten van burn-out: vermoeidheid, hoofdpijn, depressie.

De rechter heeft op basis van een berekening van Bureau Beroepsziekten een schadevergoeding toegekend. Marian Schaapman: “Hoe vaak dit voorkomt weten we niet, maar het zou me niet verbazen als dit het topje van een ijsberg is.”
Provincie:
Tag(s):