donderdag, 5. november 2009 - 13:50

Landmacht oefent crisisbeheersing met civiele autoriteiten

Groningen

De landmacht oefent deze week tijdens de jaarlijkse oefening Alert de samenwerking met civiele diensten bij crisisbeheersing en rampenbestrijding.

Het Regionaal Militair Commando Noord uit Havelte, 2 bataljons van de Nationale Reserve en eenheden van 43 Gemechaniseerde Brigade worden hierbij ingezet. Tijdens Alert worden de militaire en civiele eenheden opgezadeld met een aantal grootschalige en complexe uitdagingen.

De oefening vindt op meerdere plekken plaats in de provincies Flevoland, Gelderland, Drenthe, Overijssel, Friesland en Groningen. In het scenario dreigen overstromingen, terroristische incidenten en een besmettelijke ziekte de samenleving volledig te ontwrichten. De landmacht en de civiele diensten gaan deze fictieve crisis samen te lijf. Dit gebeurt grotendeels procedureel maar ook met echte acties.

Om de verspreiding van de besmettelijke ziekte zoveel mogelijk te
Ondersteuning van civiele autoriteiten bij rechtshandhaving, rampenbestrijding en humanitaire hulp is één van de hoofdtaken van de krijgsmacht. Zoals ook uit dit complexe scenario blijkt, is de landmacht niet alleen een vangnet maar een volwaardig veiligheidspartner. De inzet van Defensie ter ondersteuning van en onder leiding van de civiele autoriteiten is vastgelegd in interdepartementale overeenkomst
Provincie:
Tag(s):