woensdag, 28. oktober 2009 - 12:40

Leefbaar Utrecht keurt ook vernieuwd Actieplan Luchtkwaliteit af

Utrecht

Stadspartij Leefbaar Utrecht keurt ook de nieuwe versie van het ALU af. Het gisteren gepresenteerde Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht (ALU) bevat geen nieuws om blij van te worden. De getallen van de verkeersprognoses rammelen nog even hard als in de vorige versies.

Blijkbaar geloven de coalitiepartijen PvdA, CDA, VVD en ChristenUnie nog altijd dat het aanleggen van een nieuwe invalsweg de gezondheid van de Utrechters zal bevorderen, en vinden zij dat de Spoorlaan er moet komen om de automobilist te plezieren. Men is stekeblind voor de gevolgen voor de bewoners van de St. Josephlaan, de Marnixlaan, de Amsterdamsestraatweg en de wijde omgeving. Stadspartij Leefbaar Utrecht zal zich, net als de afgelopen 12 jaar, tot de laatste snik tegen deze weg blijven verzetten!

Wordt dit het gevolg van het Actieplan Luchtkwaliteit?

Stadspartij Leefbaar Utrecht concludeert opnieuw dat het streven Utrecht op te stoten in de vaart der volkeren belangrijker is voor de coalitie dan het welzijn en de gezondheid van de Utrechtse bevolking. Daarnaast wordt in de nieuwste versie ook de Albatrosstraat (wijk Oost) opgezadeld met veel meer verkeer, hetgeen ongetwijfeld negatieve effecten zal hebben op de leefbaarheid in delen van Hoograven, de Watervogelbuurt en Sterrenwijk. En zo bevat dit ALU nog veel meer.

Opvallend zijn de vele plaatsen waar de geluidsnormen nog verder overschreden gaan worden. Of denkt men dat dit niet zo’n probleem is, omdat meet open raam slapen in die woonbuurten toch allang niet meer kan vanwege de luchtvervuiling.

Het inzetten op vertramming van de bestaande, en geplande HOV-lijnen lijkt mooi, maar het zou een stuk verstandiger zijn om er eerst voor te zorgen dat de bestaande spoorstations veel beter bereikbaar worden. Dat daar vaker (stop)treinen stoppen. Op die spoortrajecten kan de bestaande verbinding veel beter gebruikt worden dan nu gebeurt. Een gemiste kans, die bovendien veel goedkoper en sneller uitvoerbaar is dan de aanleg van allerlei nieuwe tramtrajecten.

En stop met nieuwe groeiplannen tot dat de bestaande (luchtkwaliteits)problemen in deze stad echt opgelost zijn.

Dit Actieplan Luchtkwaliteit kan rekenen op fel verzet van Stadspartij Leefbaar Utrecht, samen met al die Utrechters die ook vinden dat de aanpak van de problematiek anders moet en veel beter kan! Fractievoorzitter en lijsttrekker Vincent Oldenborg vat het kort samen: “Dit ALU is niet des Leefbaar Utrechts.“
Provincie:
Tag(s):