vrijdag, 20. november 2009 - 12:35

Limburg wil onderzoeksinstituut voor zonnenergie

Maastricht

Limburg is erop gebrand een onderzoekinstituut op het gebied van zonne-energie op Avantis in Heerlen te krijgen. Vandaag is een overeenkomst getekend om te onderzoeken of dat haalbaar is.

Het instituut Research Centre for Solar Energy wordt gebouwd door Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) uit het Noord-Hollandse Petten en gaat 23 miljoen euro kosten. Er komen enkele tientallen mensen te werken. Op het Duits-Nederlandse bedrijventerrein Avantis bij Heerlen zijn al het zonnecellenbedrijf Solland Solar gevestigd evenals het onderwijsinstituut Solar Academy.

Heerlens wethouder Riet de Wit is bijzonder blij dat Heerlen een kans maakt: “Het is heel belangrijk om de hele cyclus op het gebied van zonne-energie in huis te hebben. Een onderzoeksinstituut is de ontbrekende schakel en daarom erg belangrijk. ECN heeft getwijfeld qua locatie tussen Eindhoven en Heerlen. Die slag hebben we gewonnen,” zegt De Wit. “Nu gaan we alles op alles zetten om het benodigde geld bij elkaar te brengen.”

Gedeputeerde Economische Zaken Jos Hessels van de Provincie Limburg trekt hard mee aan de kar om Solaris naar Heerlen te krijgen. “Avantis moet het zonne-energiecentrum van Nederland worden.” Hij vindt het belangrijk dat er naast het productiebedrijf van Solland Solar ook een onderwijs- en researchcentrum op dit gebied komt. “Als ECN bereid is dit instituut te verplaatsen naar Avantis, dan zijn we enorm op weg om dit te realiseren. Want als Solaris er eenmaal is zal dat een enorme aantrekkingskracht op bedrijven om zich hier ook te vestigen.”

De overeenkomst over Solaris werd vandaag getekend door ECN, Provincie Limburg, Limburgse Industriebank Liof en gemeente Heerlen. In april volgend jaar moet duidelijk zijn of Solaris inderdaad op Avantis wordt gevestigd. “Nu gaan we alles op alles zetten om het benodigde geld bij elkaar te brengen,” aldus Riet de Wit.
Provincie:
Tag(s):