dinsdag, 10. maart 2009 - 23:04

Liverpool op koninklijke wijze langs Real

(Elfvoetbal) Liverpool heeft Real Madrid de grootste nederlaag in de Champions League toegebracht. The Reds speelden de Spanjaarden helemaal van de mat. De 4-0 eindstand was niet eens geflatteerd.

Real Madrid wist dat het na de 0-1 nederlaag in Bernabeu een moeilijk avondje tegemoet zou gaan, maar dat Liverpool de wedstrijd zó goed zou starten hadden de Madrilenen niet kunnen verwachten. Al binnen vier minuten moest Iker Casillas twee keer reddend optreden. Eerst in de korte hoek nadat Fernando Torres zich geweldig vrijspeelde, daarna op een schot van Javier Mascherano dat via de lat over ging. Alles klopte bij Liverpool, dat met een combinatie van kracht en techniek de Spanjaarden volledig overklaste.

De openingstreffer kon dan ook niet uitblijven. Na zestien minuten moest Casillas capituleren, toen Torres Pepe opjaagde, Dirk Kuijt de bal oppikte en Torres een niet te missen kans bood: 1-0. Pepe beklaagde zich over een overtreding, maar de Belgische scheidsrechter Frank De Bleeckere wuifde zijn protest weg. Liverpool, met Kuijt op rechts en Ryan Babel op links, bleef de veel sterkere ploeg. Het Real van Wesley Sneijder en Arjen Robben (Rafael van der Vaart zat op de bank) had werkelijk niets in te brengen en keek na 27 minuten al tegen een 2-0 achterstand aan. De Bleeckere zag – met behulp van zijn grensrechter – een handsbal in een actie van Gabriel Heinze, die de bal met zijn schouder raakte. Steven Gerrard maalde er niet om of de strafschop al dan niet terecht was en knalde de 2-0 tegen de touwen.

Pas na een half uur moest Pepe Reina reddend optreden, toen Sneijder een pegel losliet. Het was typerend dat deze poging van een meter of 25 kwam. Een uitgespeelde aanval van Real was er in de eerste helft op Anfield Road niet bij. Na de pauze hield de Engelse storm aanvankelijk aan. Babel deed Sergio Ramos geloven dat hij geparkeerd stond en bediende vanaf de linkerkant Gerrard, die kort na de stuit op prachtige wijze de 3-0 binnen schoot. Vijf minuten was de ijzersterke aanvoerder dichtbij zijn derde treffer van de avond na een combinatie met Babel en Kuijt, maar Casillas stond hem in de weg.

Achttien minuten voor tijd werd de absolute uitblinker van de avond een publiekswissel gegund door Rafael Benitez. Op dat moment stond Rafael van der Vaart al in het veld. Hij was Fabio Cannavaro komen vervangen. De tegenvallende Robben was in de rust al in de kleedkamer achtergebleven. Veel hielp het Real allemaal niet. De ruime achterstand kon de Spanjaarden niet meer inspireren. De grootste kansen waren zelfs nog voor Liverpool, maar Casillas weigerde aanvankelijk nog meer tegentreffers toe te staan. Twee minuten voor tijd benutte Andrea Dossena echter alsnog een perfect uitgevoerde counter, waardoor de eindstand 4-0 werd. En dat mocht niet eens geflatteerd genoemd worden.