dinsdag, 24. november 2009 - 22:25

Loonstrook in 2010 wordt voor de meeste Nederlanders lager

Den Haag

Vrijwel iedere Nederlander gaat vanaf volgend jaar inleveren op het nettoloon. Dat blijkt uit berekeningen van ADP, één van de grootste loonstrookjesverwerkers in Nederland.

Een hogere loonheffing is de opvallendste verandering van de eerste loonstrook van het nieuwe jaar. De meeste werknemers gaan daardoor netto iets minder verdienen. De achteruitgang is in euro's groter bij de hogere inkomens, maar procentueel groter bij de lagere inkomens.

Ook parttimers met een kleinere baan worden per saldo geconfronteerd met een grotere teruggang. Automobilisten met een elektrische leaseauto kunnen een leuk extraatje verwachten.

Werknemers die twee keer modaal verdienen (zo’n 5.000 euro) gaan er netto 9,71 euro op achteruit, een daling van 0,31%. Dit komt met name doordat de derde schijf in de inkomstenbelasting (42%) is ingekort ten opzichte van 2009. Hierdoor komt een werknemer eerder in het 52% tarief, de vierde schijf. Verder daalt de arbeidskorting voor de hogere inkomens met 47 euro per jaar.

Mensen met lagere inkomens hebben minder last van de veranderingen. Zo gaan werknemers met een minimumloon er licht op vooruit. Dit komt vooral doordat het minimumloon zelf wordt verhoogd. Zou dit niet het geval zijn, dan zouden werknemers met een minimumloon er op achteruit gaan. Iemand met een brutosalaris van 1.800 euro gaat er netto met 1,42 euro op achteruit. Mensen met een modaal inkomen (2.500 euro) ontvangen netto 1 euro minder. Dit laatste is een daling van 0,05% ten opzichte van 2009.
Categorie:
Tag(s):