donderdag, 17. september 2009 - 8:51

Marine, Landmacht en Luchtmacht oefenen samen voor Uruzgan

In delen van de provincie Utrecht en Gelderland wordt van 21 september tot en met 2 oktober de oefening Uruzgan Integration 15 gehouden. De oefening geldt als belangrijke voorbereiding voor eenheden die later dit jaar samen worden ingezet in Uruzgan.

Het doel van de oefening is het integreren van het optreden van de verschillende eenheden. Deze eenheden vertrekken eind van dit jaar naar Uruzgan. De oefening wordt gehouden binnen de vierhoek die begrensd wordt door de gemeenten Wezep-Nijmegen-Utrecht-Huizen. De oefening wordt geleid en georganiseerd door 11 Luchtmobiele brigade uit Arnhem.

Aan Uruzgan Integration doen, inclusief ondersteuning, meer dan 1000 militairen van Koninklijke Marine, Landmacht en Luchtmacht actief mee. De grootste groep militairen die wordt geoefend vormt samen de Battle Group 11. Deze Battle Group vormt straks de veiligheidscomponent van de Task Force Uruzgan die de Afghaanse overheid ondersteunt bij de wederopbouw en het handhaven van veiligheid en stabiliteit.

De Battle Group bestaat uit 13 Infanteriebataljon Luchtmobiel Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen versterkt met een compagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon uit Oirschot en met 23 Infanteriecompagnie van 2 Mariniersbataljon uit Doorn. De Koninklijke Luchtmacht neemt deel aan de oefening met transporthelikopters. Deze helikopters zullen verkenningen en landingen uitvoeren ter ondersteuning van de oefenende grondeenheden.

De oefening vindt primair plaats op oefenterreinen van Defensie binnen het gebied Wezep-Nijmegen-Utrecht-Huizen. Tijdens de oefening vinden verplaatsingen over de weg tussen deze oefenterreinen en vliegbewegingen in het gebied plaats. Hierbij kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen zijn in principe tussen 08.00 uur en 22.00 uur, waarbij zoveel mogelijk overdag wordt gevlogen.

Het grootste deel van het vliegprogramma vindt van 21 t/m 25 september en 28 september t/m 2 oktober plaats.

Op www.defensie.nl/actueel/vliegbewegingen vindt u informatie over de vliegbewegingen van deze oefeningen.
Provincie:
Tag(s):