maandag, 23. november 2009 - 11:19

Marine oefent in haven Rotterdam

Rotterdam

Van het afzoeken van de Maashaven met een duikrobot tot het afspeuren van de romp van een vrachtschip op explosieven. Deze week beoefent de Duik- en Demonteergroep van de Koninklijke Marine in Rotterdam tal van realistische scenario’s op het gebied van havenbescherming.

Defensie ontwikkelde zich de afgelopen jaren tot een structurele veiligheidspartner van politie, brandweer en gemeenten. Want ook binnen de landsgrenzen staat defensie voor veiligheid en garandeert het specialistische en unieke capaciteit voor binnenlandse inzet. Van de inzet van special forces bij een terroristische dreiging, ondersteuning bij crisis- en rampenbestrijding tot het uitvoeren van havenbeveiligingstaken. Dit alles in het kader van de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS).

Van oudsher zet de Duik- en Demonteergroep (DDG) zich in voor het opsporen, neutraliseren en vernietigen van explosieven, zoals torpedo’s, vliegtuigmunitie en zeemijnen. Tegenwoordig voeren de marineduikers ook tactische opdrachten uit. Zo speuren ze voor een amfibische operatie het landingsgebied af of inspecteren ze een kademuur op verdachte pakketjes, voordat een nucleaire onderzeeboot afmeert. Ook ondersteunt de DDG steeds vaker de civiele autoriteiten. Zowel bij het opsporen van drugs, stoffelijke overschotten en allerhande objecten, als bij calamiteiten. In het kader van ICMS heeft de DDG vanaf 1 januari 2011 de verplichting om twee eenheden voor havenbescherming te leveren. In aanloop naar deze operationele verplichting, beoefent de DDG twee keer een havenbeschermingsoperatie in de haven van Rotterdam. Zo ook deze week.

In een realistisch setting wordt het duikpeloton geconfronteerd met allerlei opdrachten in de haven van Rotterdam. Zo onderzoeken de duikers de scheepshuid van het historische stoomschip Rotterdam en wordt met de REMUS (Remote Environmental Monitoring System) de Rijnhaven afgezocht. Deze onderwaterrobot kan met hoogwaardige sonarapparatuur geheel zelfstandig en veel sneller dan duikers de (zee)bodem in kaart brengen.
Provincie:
Tag(s):