zaterdag, 29. augustus 2009 - 18:09

Mark van Eeuwen: gepassioneerd piloot in ‘I Can Fly’

Lelystad

Mark van Eeuwen gaat een hoofdrol spelen in de nieuwe en zeer spectaculaire 4D-film ‘I Can Fly’. Dat maakte hij vandaag bekend tijdens het BankGiro Loterij Vliegtuig Spektakel bij het luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad, nadat hij daar op spectaculaire wijze was komen binnenvliegen: in een historische tweedekker.

De hoofdrol in ‘I Can Fly’ is Mark van Eeuwen, onder andere bekend als Jack van Houten uit Goede Tijden, Slechte Tijden, op het lijf geschreven. Mark is zelf enthousiast sportvlieger en heeft grote belangstelling voor de historische luchtvaart. Hij hoopt ook de jeugd meer te kunnen interesseren voor luchtvaart.

Hij verklaart: “Naast acteren is vliegen een van de leukste dingen om te doen. Elke keer vind ik het weer een fascinerende ervaring om de lucht in te gaan. Vliegen heeft mij zoveel gebracht en dit wil ik ontzettend graag delen met anderen. De mens kan nog maar net 100 jaar vliegen en kijk wat we nu al hebben bereikt.

Nederland heeft een rijke luchtvaartgeschiedenis waar we trots op mogen zijn; dat de Aviodrome het mogelijk maakt om dit te ervaren is natuurlijk fantastisch. Ik heb dan ook besloten om Aviodrome ‘Captain’ te worden, een soort ambassadeur, zodat ik bij kan dragen aan het behoud van de historische luchtvaart”.

Mark kwam op passende wijze naar de Aviodrome vliegen: in een Tiger Moth-tweedekker uit 1931, hetzelfde vliegtuigtype dat hij vliegt in de 4D-film.

‘I Can Fly’ is het verhaal van een grootvader die aan zijn kleinzoon vertelt hoe hij de luchtvaart in zijn leven heeft ervaren. Mark: “Ik had mijn vliegbrevet nog geen week op zak of ik mocht al piloot spelen in een film. Tijdens de opnames moesten we heel veel spelen voor een blue-screen. Dit was voor mij een nieuwe ervaring. Het is erg wennen om ineens geen set naast je te hebben, maar een blauw scherm. Tijdens het spelen moet je nog meer je fantasie gebruiken”.

Naast spectaculaire 3D-effecten zullen de kijkers naar deze film ook de wind rond hun oren voelen en de geur van de vliegtuigbrandstof ruiken (als vierde ‘ervaringsdimensie’).

De vierdimensionale film ‘I Can Fly’ zal op 1 oktober 2009 in première gaan en vanaf 3 oktober voor het publiek te zien zijn in het gloednieuwe 4D-theater van het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, dat het grootste 3D- en 4D-scherm van de wereld krijgt (bijna 250 m2).

De film is een productie van de Maximus Group NV, bekend van diverse Disney-producties, en de distributeur/exploitant is Buba Entertainment BV. De film zal vanaf 3 oktober dagelijks bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad te zien zijn. Andere vertoninglocaties in de wereld zijn nog niet bekend.
Provincie:
Tag(s):