maandag, 9. november 2009 - 18:51

Meer vrouwen aan het werk bij flexibele werktijden

Amsterdam

Bedrijven met flexibele werktijden die op werknemers gericht zijn, hebben doorgaans met minder problemen te kampen in hun human resource management dan bedrijven met flexibele werktijden die op de werkgever gericht zijn. Bovendien hebben ze doorgaans meer vrouwen in dienst. Dat blijkt uit onderzoek in 21 Europese landen van de Tilburgse promovenda Heejung Chung. Ze promoveert op vrijdag 13 november.

Flexibele werktijdregelingen zijn onder te verdelen twee duidelijke groepen, ontdekte Chung, namelijk regelingen die op de werknemer gericht zijn en regelingen die op de werkgever gericht zijn. En in landen waar relatief veel vrouwen werken, zijn meer bedrijven met werknemersgerichte flexibele arbeidstijden.

Daarnaast is het bestaan van werknemersvertegenwoordiging in het bedrijf (zoals een ondernemingsraad) of een collectieve arbeidsovereenkomst gunstig voor de ontwikkeling van flexibele arbeidstijden.

Werknemersgerichte flexibele arbeidstijden lijken dus de meeste voordelen op te leveren, aldus de promovenda. Haar onderzoek laat zien dat zowel op het niveau van nationaal beleid als op het niveau van bedrijfsmanagement nog maatregelen kunnen worden genomen om flexibiliteit te bevorderen.
Categorie:
Tag(s):