maandag, 9. februari 2009 - 13:38

Meeste voetklachten door afwijkend looppatroon

Nijmegen

Veel Vierdaagselopers kampen met voetklachten. Is het mogelijk om te voorspellen welke wandelaars vooral klachten zullen ontwikkelen?Bewegingswetenschappers van de Sint Maartenskliniek volgden tijdens de Vierdaagse van 2008 62 wandelaars op de voet.

Uit het onderzoek blijkt dat gedurende de wandeltochten de drukverdeling onder de voeten en de afwikkeling verandert. Een afwijkend afwikkelpatroon kan een voorbode zijn van voetklachten bij langdurige belasting. Steunzolen zouden voetklachten bij bepaalde wandelaars kunnen voorkomen.

Onder de naam Feet4Feet onderzochten Niki Stolwijk en Noël Keijser een groep Vierdaagsewandelaars tussen de 35 en 55 jaar die in vier dagen tijd 160 tot 200 kilometer aflegden. Voorafgaand aan de Vierdaagse meldde de groep zich op de afdeling Research Development and Education (RD&E) van de Sint Maartenskliniek. Om de drukverdeling onder de voeten te bepalen liepen zij blootsvoets over een speciale drukplaat. Daarnaast werd de vorm van de voet vastgelegd. Tijdens de Vierdaagse meldden de deelnemers zich elke dag na de tocht bij de onderzoekers die ter plekke de metingen herhaalden.

In totaal kregen 38 van de 62 wandelaars pijnklachten aan de voeten. De meesten hadden last van pijn onder de voorvoet en de hiel. Door het vele lopen veranderde bij een groot aantal wandelaars de drukverdeling onder de voet en werd de afwikkeling van de voet niet volledig afgemaakt. Dit gebeurt waarschijnlijk om de zwaarbelaste voorvoet tijdens het lopen te ontzien. De wandelaars die, vergeleken met de totale groep, vòòr de vierdaagse meer over de binnen- of buitenzijde van de voet afwikkelden, gingen tijdens de Vierdaagse anders lopen en kregen de meeste voetklachten. De wandelaars met een normaal, centraal en stabiel afwikkelpatroon gaven aan minder voetklachten te hebben.

Dit lijkt er op te wijzen dat een afwijkend afwikkelpatroon kan voorspellen of en welke voetklachten iemand gaat ontwikkelen tijdens langdurige belasting. Steunzolen zouden in dat geval wellicht voor verlichting kunnen zorgen. De afdeling RD&E van de Sint Maartenskliniek ontwikkelt momenteel een expertsysteem voor steunzolen. Het doel is te kijken of de computer op basis van het drukpatroon van de voet de ideale steunzool kan aanmeten. In 2009 wordt dit systeem getest. Als blijkt dat de gemaakte steunzolen goed zijn, kan er gekeken worden of deze steunzolen soelaas bieden voor Vierdaagsewandelaars met een afwijkend afwikkelpatroon.

De verwachting is dat steunzolen het lopen niet pijnloos maken, maar dat een groot deel van de voetklachten wel verminderen.
Provincie:
Tag(s):